Ili & Ktirio - Apartment in Koridallos

To ελληνικό περιοδικό Ύλη & Κτίριο τον Μάιο έκλεισε 20 χρόνια έντυπης κυκλοφορίας. Για να γιορτάσει τα γενέθλιά του κυκλοφόρησε την επετειακή έκδοση των 20 χρόνων και συγκέντρωσε τα 20 σημαντικότερα κτίρια γραφείων, ξενοδοχείων και κατοικίας των τελευταίων  ετών.

Ήταν ευχάριστη η έκπληξη μας όταν μας ζήτησαν και την δική μας συμμετοχή με το έργο που υλοποιήσαμε στην περιοχή του Κορυδαλλού στην κατηγορία «κατοικία». Η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από τους συνεργάτες μας Ελισάβετ Πλαΐνη και Γιάννη Καραχάλιο του  γραφείου Plaini and Karahalios architects, με βραβεύσεις όπως το German Design Awards 2019 και το Big See 2018 κέρδισε τις εντυπώσεις και συγκαταλέγεται πλέον στην λίστα των 20 σημαντικότερων έργων.

Αποτελεί απόδειξη πως μία συνεργασία μπορεί να καταλήξει με ευρωπαϊκές και εγχώριες διακρίσεις όταν υπάρχει σύμπτυξη ιδεών και οραμάτων˙ εκεί που η αρχιτεκτονική συναντά την κατασκευή.

Το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε από το περιοδικό

Το κατώφλι ως καθημερινή εμπειρία

Πρόκειται για την επανασύνθεση της δομής ενός διαμερίσματος της δεκαετίας του 1980 για να φιλοξενήσει την καθημερινή ζωή μίας τετραμελούς οικογένειας. Στα 80τμ του κελύφους οργανώθηκαν οι δημόσιοι χώροι για την διημέρευση της οικογένειας καθώς και τρία υπνοδωμάτια

Η κάτοψη του διαμερίσματος αναδιαρθρώθηκε πλήρως. Οι δημόσιοι χώροι οργανώνονται ως συνεχόμενες  χωρικές μεταβάσεις

Ο κάθε υποχώρος αποτελεί κατώφλι για τους παρακείμενους του. Η διαφοροποίηση σε υλικό και χρωματισμό σε κάθε ζώνη εντείνει την διακριτότητα και την αυθυπαρξία του καθενός

Οι μεταβάσεις στους δημόσιους χώρους συντελούνται μέσω των εξής περιοχών:  του ροζ χωλ εισόδου, του λευκού καθιστικού, της ξύλινης τραπεζαρίας και της μπλε κουζίνας. Στην ιδιωτική περιοχή, τα τρία δωμάτια αρθρώνονται γύρω από τον κεντρικό διάδρομο και περικλείουν το μαύρο κουτί, μια κατασκευή που εμπεριέχει το λουτρό και τις ντουλάπες.

Η καρδιά του διαμερίσματος είναι η ξύλινη τραπεζαρία. Το ενιαίο υλικό που διαπερνάει τοίχους, δάπεδο και οροφή, καθώς και το χαμήλωμα του ύψους μετατρέπει τον χώρο σε κατώφλι, στην πιο χαρακτηριστική εφαρμογή του. Αυτή η ενδιάμεση περιοχή είναι ένα θραύσμα έντασης και παύσης. Από αυτό το σημείο συνάθροισης και συνύπαρξης η κατάσταση της διαδοχικής μετάβασης μετατρέπεται σε καθημερινή εμπειρία για την οικογένεια.

Μέγεθος: 80μ2
Γραφείο: Plaini and Karahalios Architects 
Αρχιτέκτονες: Γιάννης Καραχάλιος, Ελισάβετ Πλαΐνη
Κατασκευή: Επίκυκλος Τεχνική Κατασκευαστική
Τοποθεσία: Κορυδαλλός, Αθήνα
Χρονιά: 2017