PUBLIC BUILDING

KEP OF THE MUNICIPALITY OF ATHENS – VICTORIA SQUARE

Client: Municipality of Athens
Completion: February 06, 2018
Project Type: Public Building,
Architects: A2 Architects

A new, different Citizen Service Centre has begun operating in Victoria Square, demonstrating the importance of architecture in public buildings as well.

A central idea was the creation of a functional and aesthetically pleasing space that would respect workers and the citizen, creating a new relationship between them.
The configuration of the space was based on the creation of functional and pleasant working spaces in the right proportions, in an environment with clear and separated functions. Particular weight was given to secretarial support that guides the citizen towards his quicker and better service. At the same time it is the face, the face of the public authority towards the citizen. The secretariat guides the citizens to the main request area as well as the secondary space of requests (genuine signatures, etc.). Behind these areas, without direct access by the public, the office that handles the requests, the office, a warehouse of archive material and a new WC joint were designed. Most of the interior was chosen to dye dark blue, colour that helps calm and concentration. In the same colour and the ceiling from where a new false ceiling, a much lower height, was suspended, consisting of white aluminium blinds.
Between them, linear lights were placed. Each public service area is bounded by a metal false ceiling from which the individual light sources are hung. The basic decorative element that dominates both inside and outside is the repeating pattern with the triangles. The triangle is a reference to the first urban plan of the city of Athens and in its simplicity it can be the new point of recognition of the KEPs by the citizen. On the wall, behind the service counter, the triangles form the map of the area while inserting a photo from its characteristic landmark; the Victoria Metro Station built in the 1930s and declared a preserved monument.
The A2 Architects study has redefined the relationship between the citizen and public services and the employee’s relationship to these services with his workplace.
The implementation by the team of Recycled Technical Construction was done with absolute respect to the study. Keeping tight schedules and budgets and high-quality construction have been the proof that excellent co-operations can deliver to the public.