Σχεδία Home - το "σπίτι" του κόσμου άνοιξε

“Μία σχεδία χρειάζεται για να διασχίσεις έναν άγριο ποταμό, την αφήνεις όταν πλησιάσεις την άλλη όχθη γιατί δεν χρειάζεται να κουβαληθεί πάνω απο το κεφάλι κανενός”                                                                                 -Gauntana Buddha

 

Στο γωνιακό νεοκλασικό της Κολοκοτρώνη και Νικίου στο κέντρο της πρωτεύουσας, μία «Σχεδία» βρίσκει τον προορισμό της και αποκτά σπίτι. Ένα ιστορικό κτίριο του 1870 όπου έζησε η ζωγράφος Ελένη Σταθοπούλου, φίλη του Τσαρούχη ανακαινίστηκε και αναδιαμορφώθηκε για να στεγάσει το όραμα του ιδρυτή Χρήστου Αλεφάντου του περιοδικού δρόμου «Σχεδία». Το ισόγειο φιλοξενεί το πωλητήριο της «Σχεδίας Αρτ» ,το καφέ-μπαρ-εστιατόριο σε άμεση επικοινωνία με την κουζίνα που τοποθετήθηκε στο υπόγειο του κτιρίου, ενώ στο πατάρι και πρώτο όροφο βρίσκονται τα εργαστήρια του πωλητηρίου, η διανομή του περιοδικού και τα γραφεία της οργάνωσης. Στήθηκε ένα εγχείρημα καλοσύνης και προσφοράς, με ξεκάθαρη φιλοσοφία. Προάγει την βοήθεια στον συνάνθρωπο στις καθημερινές δυσκολίες που βιώνει χωρίς να χάνει τις πραγματικές αξίες μιας αληθινής κοινωνίας.

Η δική μας συμμετοχή σε όλο το εγχείρημα ήταν η υλοποίηση και η κατασκευή του project με ευνοϊκούς όρους σεβόμενοι τον φιλανθρωπικό χαρακτήρα της οργάνωσης. H εταιρεία Design Ambassador του Βασίλη Μπαρτζώκα ανέλαβαν την επιμέλεια και την σύσταση της ομάδας αρχιτεκτόνων, κατασκευαστών και προμηθευτών για την υλοποίηση και συντονισμό του έργου προσφέροντας εθελοντικά τις υπηρεσίες τους. Υπό αυτές τις συνθήκες η  αρχιτεκτονική μελέτη του ισόγειου ορόφου εκπονήθηκε από την ομάδα του  Δημήτρη Ποτηρόπουλου και της Λιάνας Νέλλα Ποτηροπουλου του αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos+Partners με κεντρικό θέμα σχεδιασμού τον διάλογο του «παλαιού» με το «νέο». Η προσωπική συμμετοχή του CEO της εταιρίας μας Ιωσήφ Αραμπατζή στην επίβλεψη των εργασιών συντέλεσε ώστε το έργο να ισορροπήσει σε χρόνους και το κόστος να μην ξεπεράσει τα επιθυμητά πλαίσια. Ήμασταν μέλη μίας δυνατής ομάδας ώστε το “σπίτι” της Σχεδίας να αποτελέσει κόμβο αλληλεγγύης και κοινωνικής καινοτομίας για την υποστήριξη μιας καλύτερης κοινωνίας αφού οι δράσεις της πλέον θα έχουν μια αφετηρία εκκίνησης.

Συντελεστές έργου:
Εμπνευστής : Chris Alefantis , υπεύθυνος σύνταξης του περιοδικού δρόμου Σχεδία,
Αρχιτεκτονική μελέτη Ισογείου: Potiropoulos+Partners
Program management & επιμέλεια: Vassilios P Bartzokas, Design Ambassador
Κατασκευή: Επίκυκλος Τεχνική Κατασκευαστική
Μελέτη φωτισμού: ASlight, Anna Sbokou
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Παγώνας Κώστας και ΣΙΑ ΕΕ
Τεχνική επίβλεψη & αρχιτεκτονική μελέτη γραφείων : Τόνια Κατερίνη , αρχιτέκτων & Ηλίας Παπαγεωργίου, αρχιτέκτων