Περιοδικό Δομές - Παρουσίαση του ΚΕΠ Βικτώριας

Στο 1ο τεύχος για το νέο έτος 2019, το περιοδικό Δομές αφιέρωσε  ένα εκτενές άρθρο για το νέο κέντρο εξυπηρέτησης πολιτών στην πλατεία Βικτώριας  που υλοποιήθηκε από την εταιρεία μας. Ένα πρότζεκτ που αποδεικνύει την σημασία του αρχιτεκτονικού design και στα δημόσια κτίρια.

Η μελέτη των A2 Architects επαναπροσδιόρισε τη σχέση του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες και τη σχέση του εργαζόμενου σε αυτές τις υπηρεσίες με τον χώρο εργασίας του.
Η υλοποίηση από την ομάδα της Επίκυκλος Τεχνική Κατασκευαστική έγινε με απόλυτο σεβασμό στην μελέτη . Η τήρηση των στενών χρονοδιαγραμμάτων και προϋπολογισμών και η υψηλής ποιότητας κατασκευή αποτέλεσαν την απόδειξη ότι οι εξαιρετικές συνεργασίες μπορούν να αποδώσουν και στον δημόσιο χώρο.

Το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε από το περιοδικό

“Ο επανασχεδιασμός του ΚΕΠ Βικτώριας προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει δύο βασικά ζητήματα: τη σχέση του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες και τη σχέση του εργαζόμενου σε αυτές τις υπηρεσίες με τον χώρο εργασίας του. Αυτές οι δύο παράμετροι αποτελούν μια ‘εξίσωση’, η λύση της οποίας δόθηκε τοποθετώντας τον άνθρωπο στο κέντρο. Η διαμόρφωση βασίσθηκε στη δημιουργία λειτουργικών και ευχάριστων χώρων εργασίας, με σωστές αναλογίες, μέσα σε ένα περιβάλλον με διαχωρισμένες λειτουργίες. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη γραμματειακή υποστήριξη που καθοδηγεί τον πολίτη προς την ταχύτερη εξυπηρέτησή του και ταυτόχρονα αποτελεί το πρόσωπο της δημόσιας αρχής προς τον πολίτη. Πίσω από αυτούς τους χώρους, σχεδιάσθηκε το γραφείο που διεκπεραιώνει τα αιτήματα, το γραφείο της διεύθυνσης, μια αποθήκη αρχειακού υλικού και ένα νέο WC ΑΜΕΑ.

Ο παράγων που καθόρισε την επιλογή υλικών ήταν η οικονομία και η τυποποίηση της κατασκευής. Το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού βάφτηκε σκούρο μπλε. Στο ίδιο χρώμα βάφτηκε και η οροφή, από όπου αναρτήθηκε ψευδοροφή από λευκές περσίδες αλουμινίου. Ανάμεσά τους τοποθετήθηκαν γραμμικά φωτιστικά. Οι πάγκοι εξυπηρέτησης κατασκευάσθηκαν από λευκό βακελίτη (η βάση) και δρύινο καπλαμά (ο πάγκος). Βασικό διακοσμητικό στοιχείο, στο εσωτερικό και στις όψεις, είναι ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο με τρίγωνα. Αποτελεί αναφορά στο πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της Αθήνας και με την απλότητά του στοχεύει να αποτελέσει σημείο αναγνώρισης των ΚΕΠ. Στον τοίχο, πίσω από τον πάγκο εξυπηρέτησης, τα τρίγωνα σχηματίζουν τον χάρτη της περιοχής, ενώ ένθετα εισέρχεται μια φωτογραφία από το χαρακτηριστικό τοπόσημό της, τον σταθμό του μετρό ‘Βικτώρια’, κατασκευασμένο τη δεκαετία του 1930 και κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο.”

Εργοδότης : ΔΑΕΜ Δήμος Αθηναίων
Αρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη : Α2 Architects
Κατασκευή : Επίκυκλος Τεχνική Κατασκευαστική
Υπεύθυνοι έργου : Σωτήρης Ανυφαντής, Νίκος Ιωάννου, Πάρη Αργυρακάκη
Μελέτη φωτισμού : Αναστασία Φιλιπποπούλου
Έτος ολοκλήρωσης : Φεβρουάριος 2018