Πως διαμορφώθηκε η κάτοψη και ποια στοιχεία τεκμηριώνουν την πρωτοτυπία του έργου;
Το νήμα της αφήγησης ξεκινά από τη στιγμή που εισέρχεσαι στο διαμέρισμα. Ο διάδρομος αποτελεί το πέρασμα από τον “κανονικό” Αθηναϊκό χώρο στο περιβάλλον του διαμερίσματος, μέσα από ένα μοναδικό οπτικό, αισθητικό και κινητικό σενάριο. Η διάθεση με τον κάθε χώρο να έχει τη δική του ατμόσφαιρα, ξεκινά από την είσοδο, με το διάφωτο από το claustra τούνελ και τον σκηνογραφικό φωτισμό, να σε προδιαθέτει για ότι πρόκειται να ακολουθήσει.
Η κάτοψη του ρετιρέ αντιμετωπίστηκε με τέτοιο τρόπο που τέμνει την κατοικία σε δύο ζώνες, την κοινόχρηστη και την ιδιωτική. Με την ιδιωτικότητα να αποτελεί σημαντικό στοιχείο στο brief των ιδιοκτητών, ο επισκέπτης που εισέρχεται στο διαμέρισμα και δεν έχει οικειότητα με την διάταξη, οδηγείται απευθείας στους κοινόχρηστους χώρους.
Διασχίζοντας τον εντυπωσιακό διάδρομο της εισόδου, η πρώτη οπτική επαφή στο βάθος είναι με τον χώρο της κουζίνας και την κοινόχρηστη τραπεζαρία. Διαφορετικά στοιχεία και λεπτομέρειες συνθέτουν ένα σκηνικό με έντονες αναφορές στην Κούβα και την κουλτούρα της.
Αριστερά, δια μέσου μιας ιδιαίτερης μεταλλικής κατασκευής που παραπέμπει σε έργα του Μόραλη, διακρίνεται ο χώρος του καθιστικού. Στη μέση δεσπόζει το εναέριο τζάκι, ενώ γύρω του αναπτύσσονται οι καθιστικοί χώροι. Στο πίσω μέρος μια μεγάλη βιβλιοθήκη καλύπτει όλο τον τοίχο, με στόχο ο χώρος να μπορεί να μετατραπεί σε αναγνωστήριο, ησυχαστήριο. Το ιδιαίτερο μάρμαρο σε σχήμα σκακιέρας στο πάτωμα και οι κρυφοί φωτισμοί συνθέτουν το ιδιαίτερο σκηνικό του χώρου.
Στην άλλη πλευρά του διαμερίσματος αναπτύσσεται η ιδιωτική ζώνη, που περιλαμβάνει δύο υπνοδωμάτια και έναν χώρο με διπλή χρήση γραφείου και ξενώνα. Στο γραφείο βασικό χαρακτηριστικό αποτελεί η ορθομαρμάρωση του χώρου που αναφέρεται στο υλικό του Παρθενώνα που βλέπει κανείς από το παράθυρο του γραφείου. Ο καναπές μετατρέπεται σε κρεβάτι ώστε να μπορεί να υποδεχτεί κάποιον φιλοξενούμενο, ενώ το έπιπλο του γραφείου είναι ανακλινόμενο με ηλεκτρικό μοτέρ.
Το master υπνοδωμάτιο ακολουθεί τη σκηνοθετική προσέγγιση του διαμερίσματος, με το δικό του ξεχωριστό θεατρικό χαρακτήρα. Μεγάλες, βαριές κουρτίνες κινούνται με μηχανισμό, καλύπτοντας κατά περίπτωση όλους τους τοίχους το δωματίου, προσφέροντας ακόμη περισσότερο ιδιωτικότητα στον χώρο. Στο πίσω μέρος του υπνοδωματίου βρίσκεται walk in closet, η οποία έχει επίσης τη δυνατότητα να ενωθεί ή να απομονωθεί από τον υπόλοιπο χώρο.
Ένας ιδιαίτερος φωτιστικός θόλος έχει τοποθετηθεί στο κέντρο του υπνοδωματίου πάνω από το κρεβάτι, παρομοιάζοντας το κέλυφος ενός αχινού. Το στοιχείο αυτό αποτελεί αναφορά στη γενικότερη ιδέα του σχεδιασμού του διαμερίσματος, κι έρχεται απευθείας από τους πολλούς και εμπνευσμένους διαλόγους με τους εξαιρετικούς ιδιοκτήτες. Ο θόλος-αχινός έγινε το σταθερό σύμβολο του τι θέλουμε από αυτόν τον χώρο: δομή, οργάνωση αλλά και πολλαπλότητα, πλούτο και γενναιοδωρία της μορφής.
Το δωμάτιο διαθέτει ensuite μπάνιο, το οποίο έχει τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα και ένα μοναδικό χαρακτηριστικό. Ο χώρος του μπάνιου διαθέτει μια ημικυκλική προεξοχή η οποία αξιοποιεί ένα μέρος της βεράντας του ρετιρέ, ενώ τα τζάμια ανοιγοκλείνουν, δίνοντας του τη δυνατότητα να ενοποιείται ή να απομονώνεται από αυτή. Η γενικότερη αισθητική, τα χρώματα και τα υλικά του παραπέμπουν σε χαμάμ.