Κατασκευή μονοκατοικίας στο Πάτημα Χαλανδρίου. Σπίτι, ένα κτίσμα που μένει η οικογένεια.

Το σπίτι είναι ο χώρος στον οποίο ζούμε, καθρεφτίζει την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής. Το σπίτι ενίοτε σημαίνει την ίδια την οικογένεια που το κατοικεί. Αυτή είναι η διάσταση ενός κτιρίου κατοικίας που εξετάστηκε στο έργο αυτό. Ένα έργο που ωρίμασε και πήρε το τελικό του μέγεθος παράλληλα με την οικογένεια που κατοικεί σε αυτό.

Σε μία προς ανάπτυξη γειτονιά του Πατήματος Χαλανδρίου, ξεκίνησε το όραμα για τη δημιουργία της οικίας ενός νέου ζευγαριού. Η σχεδίαση χρειάστηκε να επαναληφθεί από το μηδέν καθώς η αρχική άδεια που είχε ήδη εκδοθεί δεν μπορούσε πλέον να καλύψει τις ανάγκες των ιδιοκτητών. Με εμπιστοσύνη σε όλη τη διάρκεια της μελέτης, σχεδιάστηκε εκ νέου μια εντελώς διαφορετική κατοικία η οποία συμπεριέλαβε όλα τα νέα δεδομένα που αφορούσαν την ένταξη των νέων μελών στην οικογένεια.

Οι βασικοί άξονες της μελέτης

Δύο βασικοί άξονες, μαζί με το κτιριολογικό διάγραμμα της κατοικίας, συνετέλεσαν καθοριστικά στον τρόπο σχεδίασης της. Αρχικά ο προσανατολισμός του οικοπέδου και κατ’ επέκταση του κτιρίου και στη συνέχεια τα υλικά, οι υφές και η χρωματική τους παλέτα.

Στο γωνιακό αυτό οικόπεδο ήταν πολύ σημαντικό να ληφθεί υπόψη η γεωγραφική του θέση. Η κατοικία προστατεύθηκε από τον Βορρά, στον οποίο δημιουργήθηκε η είσοδος και μόνο δύο παράθυρα του σπιτιού, ενώ παράλληλα αξιοποιήθηκε η Ανατολή και ο Νότος δημιουργώντας εκεί όλα τα μεγάλα ανοίγματα. Ως αποτέλεσμα προέκυψε μία κατοικία ιδιαίτερα φωτεινή και πολύ άνετη σε επίπεδο θερμοκρασίας χώρου, όλες τις ώρες της ημέρας και κάθε εποχή του χρόνου.

Στο αρχικό στάδιο της μελέτης ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στις εγκαταστάσεις της κατοικίας, ώστε να έχουμε ένα σύγχρονο σπίτι σε επίπεδο αυτοματισμών, κλιματισμού, θέρμανσης αλλά και καταναλώσεων με τη χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ. Επιπρόσθετα ένας χώρος για γεννήτρια στο υπόγειο καλύπτει κάθε πιθανή ανάγκη που μπορεί να προκύψει στο μέλλον.

Η επιθυμία των ιδιοκτητών εξαρχής ήταν να χρησιμοποιηθούν φυσικά, γήινα υλικά, που να ανήκουν χρωματικά στην γκάμα των θερμών τόνων. Τα υλικά, τα χρώματα και η θερμότητα του φυσικού αλλά και τεχνητού φωτισμού του σπιτιού δίνουν μία μόνιμη αίσθηση ενός φωτογραφικού φίλτρου σέπια, προσφέροντας ζεστασιά και αίσθηση θαλπωρής σε όλους τους χώρους.

Η κάτοψη

Η μονοκατοικία των 380τμ. αναπτύσσεται σε τέσσερα επίπεδα τα οποία ενώνονται με τον πυρήνα του κλιμακοστασίου.

Κοινόχρηστοι και ιδιωτικοί χώροι, εσωτερικοί και εξωτερικοί, συνθέτουν μία κατοικία στην οποία κάθε μέλος της οικογένειας έχει τη δική του γωνιά να ζήσει και να αναπτύξει τις δραστηριότητές του.

Στον χώρο του ισογείου το καθιστικό, η τραπεζαρία και η open space κουζίνα, δημιουργούν τον κύριο χώρο διημέρευσης. Το μέγεθός του, τα μεγάλα ανοίγματα που τον ενοποιούν με το εξωτερικό τμήμα και η ενιαία σχεδίαση, χωρίς τη μεσολάβηση κατακόρυφων στοιχείων, δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για να ζει κανείς στον χώρο ευχάριστα και άνετα. Ο κήπος της κατοικίας ο οποίος είναι ηλιόλουστος όλες τις ώρες της ημέρας, έχει πρόσβαση από το ισόγειο του σπιτιού και αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο του καθώς αποτελεί χώρο συγκέντρωσης και διασκέδασης.
Στον πρώτο όροφο βρίσκονται όλα τα υπνοδωμάτια. Ένα master bedroom και δύο ακόμη παιδικά δωμάτια με δύο αντιστοιχα λουτρά δημιουργούν θέσεις και χώρους για το κάθε μέλος της οικογένειας.

Ο δεύτερος όροφος είναι ένα μικρό διαμέρισμα το οποίο μπορεί να λειτουργήσει και ανεξάρτητα από το υπόλοιπο σπίτι. Περιλαμβάνει χώρο εργασίας, καθιστικό, κουζινάκι και λουτρό ώστε να μπορεί να καλύψει κάθε ανάγκη. Το μεγάλο μπαλκόνι του ορόφου με την ανεμπόδιστη θέα αποτελεί έναν ακόμη χώρο χαλάρωσης του σπιτιού.

Το υπόγειο του σπιτιού χωρίζεται σε δύο ζώνες. Στη μία έχει σχεδιαστεί ένας άνετος ξενώνας με φυσικό φωτισμό που περιλαμβάνει μία άνετη κρεβατοκάμαρα με το λουτρό της και συχνά φιλοξενείται η γιαγιά της οικογένειας, ενώ στη δεύτερη ζώνη υπάρχουν οι βοηθητικοί χώροι με τις θέσεις στάθμευσης, την αποθήκη, και τον χώρο των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.

Λεπτομέρειες που δίνουν υπεραξία

Πλήθος ειδικών και ξυλουργικών κατασκευών στην κουζίνα, τις ντουλάπες και τα λουτρά sur mesure σχεδιάστηκαν αναλυτικά προκειμένου να καλύψουν κάθε ανάγκη της οικογένειας.

Στο ένα παιδικό δωμάτιο σχεδιάστηκε μία ιδιαίτερη παράσταση στους δύο τοίχους που αποτελεί κομμάτι της καθημερινής ιστορίας που εκτυλίσσεται σε αυτό τον χώρο.

Στο καθιστικό η τηλεόραση τοποθετήθηκε σε ένα τοίχο όπου μία ιδιαίτερη επένδυση με πλακάκια από πηλό και κρυφούς φωτισμούς δημιουργούν μία πολύ όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα.

Ένα παιχνίδι όγκων

Εξωτερικά το κτίριο μέσα από τη γεωμετρία του και τη χρήση δύο αποχρώσεων της ώχρας και του καφέ προβάλλει μέσα από ένα κομψό παιχνίδι όγκων και μοντέρνων γραμμών που τονίζεται ακόμη περισσότερο από τα μεταλλικά οριζόντια και κάθετα στοιχεία που λειτουργούν σαν πέργκολες και σκίαστρα για την κατοικία.

Οι φωτοσκιάσεις των όγκων και των επαναλαμβανόμενων μεταλλικών στοιχείων μεταμορφώνουν το κτίριο με τον πιο ιδιαίτερο τρόπο, καθώς αποκτά διαφορετική μορφή ανάλογα με την ώρα της ημέρας.

Το δομικό σύστημα της περιοχής και η πυκνότητα του ιστού σε αυτό το σημείο της πόλης κάνουν το κτίριο περίοπτο και την πλαστικότητα των όγκων εμφανή από όλα τα σημεία της γειτονιάς. Η κατοικία γίνεται το σημείο αναφοράς της οικογένειας και το καταφύγιο τους, το οποίο καθώς το προσεγγίζουν από τον δρόμο της γειτονιάς τους καλεί κάθε φορά να εισέλθουν για να ζήσουν τη δική τους όμορφη καθημερινή ιστορία.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Ανδριανή Πάνου-Παπαθεοδώρου
Κατασκευή: ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ κατασκευαστική
Στατική μελέτη: Λυκούργος Πολυχρονόπουλος
Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: KG Consultants
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαγεωργίου, i-moments

Δείτε περισσότερα για το έργο εδώ