Ρετιρέ στην περιοχή της Ακρόπολης. Ένα έργο υψηλής τεχνικής δυσκολίας και πολυπλοκότητας.

Το ρετιρέ 160m2 στην περιοχή της Ακρόπολης, είναι ένα ιδιαίτερο έργο, υψηλών απαιτήσεων που ξεχωρίζει για το ισχυρό αποτύπωμά του. Ο μηχανικός υπεύθυνος εργοταξίου της ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ, Παναγιώτης Ούτος, αναλύει τα ιδιαίτερα υλικά και τις διαφορετικές τεχνικές που εφαρμόστηκαν στο έργο, τις δυσκολίες που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής και πως αυτές αντιμετωπίστηκαν.

023A6187

Παναγιώτης Ούτος, ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ

Ποια ιδιαίτερα υλικά και τεχνικές αξιοποιήθηκαν στο έργο που τεκμηριώνουν την πρωτοτυπία και τον χαρακτήρα του;

Πρόκειται για ένα έργο όπου κάθε χώρος, κάθε γωνιά και κάθε μικρή του λεπτομέρεια, έχει ξεχωριστή αισθητική προσέγγιση με ένα συνδυασμό από διαφορετικά υλικά, χρώματα, υφές και ιδιαίτερες τεχνικές.

Στην κύρια είσοδο του διαμερίσματος δημιουργήθηκε μια μεταλλική κατασκευή ως θόλος διαδρόμου, που παράλληλα γυρίζει και επενδύει τον ένα τοίχο. Έγινε κοπή σε CNC και προσαρμόστηκαν κρυφοί φωτισμοί ώστε να δίνει την αίσθηση της αιώρησης.

Στα δάπεδα επιλέχτηκαν ξύλο, επιλογή μαρμάρων, πλακίδια & γρανιτοκονία. Συγκεκριμένα έγινε ενιαία τοποθέτηση σε όλο το διαμέρισμα προγυαλισμένου ξύλου με τοποθέτηση chevron. Στο σαλόνι κατασκευάστηκε μια ιδιότυπη “σκακιέρα” με travertino και μαύρο μάρμαρο. Στην κουζίνα κατασκευάστηκε ψηφιδωτό δάπεδο με λευκό μάρμαρο Θάσου και μια ποικιλία από 13 διαφορετικών ειδών χρωματιστά μάρμαρα από όλο τον κόσμο. Στο κεντρικό μπαλκόνι κατασκευάστηκαν δύο ημικυκλικές κατασκευές από μαρμάρινες ψηφίδες και βεντάλιες σε CNC.

Μία από τις βασικές τεχνικές που εφαρμόστηκε σε όλους τους τοίχους και τις οροφές της κατοικίας, αγκαλιάζοντας όλους τους γύψινους διάκοσμους και τα σοβατεπί, ήταν η εφαρμογή γρανιτοκονίας. Η ίδια τεχνοτροπία χρησιμοποιήθηκε για τις επενδύσεις των λουτρών σε δάπεδα, τοίχους, οροφές μπανιέρες & ντουζιέρες.

Στο en suite λουτρό έχουν χρησιμοποιηθεί χειροποίητα πλακάκια τα οποία σχημάτισαν επιδαπέδιες κορνίζες οι οποίες εγκιβωτίστηκαν από γρανιτοκονία. Κορνίζα με χειροποίητα πλακίδια κατασκευάστηκε και στην όψη του bar.

Στην κουζίνα ένας συνδυασμός από ειδικές ξυλουργικές κατασκευές με φυσικούς καπλαμάδες από καρυδιά, ορειχάλκινες επενδύσεις, ριγέ τζάμια, ιδιαίτερα μάρμαρα στους πάγκους και κρυφούς φωτισμούς, δίνει μια ιδιαίτερη ταυτότητα στο έργο.

Η custom made βιβλιοθήκη υπηρετεί διαφορετικές χρήσεις και σενάρια της καθημερινότητας, διαθέτοντας και χώρο γραφείου. Οι κλιματιστικές μονάδες κρύφτηκαν πίσω από ειδικές επισκέψιμες κατασκευές, για πρακτικούς και αισθητικούς λόγους.

Σε όλο το σπίτι συναντάμε ειδικές ξυλουργικές κατασκευές που προσφέρουν λειτουργικότητα με το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα. Ταπετσαρίες αξιοποιούνται προκειμένου να δώσουν τον χαρακτήρα που ήθελαν οι ιδιοκτήτες και να κρύψουν σημεία, όπως πόρτες, ντουλάπες, κλιματιστικά κλπ. Ακόμη και στα κουφώματα του διαμερίσματος δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή, αφού έγινε συνδυασμός δύο υλικών (ορείχαλκος & ξύλο) και τριών χρωμάτων, ώστε να διατηρηθεί εξωτερικά το ύφος της πολυκατοικίας και εσωτερικά να δώσουν τη δική τους πινελιά στο συνολικό αποτέλεσμα. Ορθομαρμαρώσεις στο γραφείο και το κεντρικό λουτρό προσδίδουν ιδιαίτερες πινελιές και αναβαθμίζουν αισθητικά τους χώρους.

Το σύστημα κλιματισμού και αερισμού σε συνδυασμό με την ενδοδαπέδια θέρμανση εξασφαλίζουν κάθε εποχή του χρόνου ιδανικές συνθήκες θερμικής άνεσης και κατάλληλο αερισμό σε κάθε χώρο του διαμερίσματος.

Τέλος όλες οι ΗΜ εγκαταστάσεις ελέγχονται από σύστημα αυτοματισμού ΚΝΧ, προσφέροντας στον χρήστη τη δυνατότητα της απομακρυσμένης εποπτείας και του ανασχεδιασμού στον χειρισμό.

Ποιες δυσκολίες προέκυψαν κατά τη διάρκεια της κατασκευής;

Η γενικότερη δυσκολία αφορούσε στο γεγονός ότι σε αυτό το έργο εφαρμόστηκαν διαφορετικές τεχνικές και ακριβά υλικά, όλα σε υπερθετικό βαθμό, που απαιτούσαν προσοχή στην εφαρμογή και μεγάλη έμφαση στη λεπτομέρεια.

Η γρανιτοκονία, μια από τις βασικές τεχνικές που εφαρμόστηκε σε όλους τους τοίχους και τις οροφές της κατοικίας, ήθελε πολύ προσεκτική διαχείριση στην τοποθέτησή της, αποτελώντας κατασκευαστικά και τη μεγαλύτερη δυσκολία αυτού του έργου. Πρόκειται για ένα επίχρισμα που μας δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα, αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ δεσμευτικό αφού δεν επιτρέπει επιδιορθώσεις στην πορεία της κατασκευής. Σε περίπτωση τρυπήματος ή τραυματισμού του υλικού, δεν μπορεί να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, αλλά ούτε και η συμπλήρωση υλικού μπορεί να γίνει στην πορεία, αφού δεν θα του δώσει την ίδια εικόνα, μιας που το αποτέλεσμα εξαρτάται από την τεχνική του κάθε τεχνίτη και τις συνθήκες περιβάλλοντος. Για τον λόγο αυτό, χρειάστηκε να επέμβουμε στο πλάνο της κατασκευής, αλλάζοντας την αλληλουχία των εργασιών, δίνοντας ταυτόχρονα τεράστια προσοχή και επιμέλεια σε κάθε βήμα.

Ποια είναι η εμπειρία από τη συνεργασία της κατασκευαστικής εταιρείας με τον αρχιτέκτονα και τον interior designer στο έργο;

Η ανακαίνιση του διαμερίσματος ήταν εξ αρχής μία πρόκληση. Το διαμέρισμα επιτυγχάνει να αναδύει μία θεατρική αύρα διατηρώντας παράλληλα έναν στιβαρό & μοναδικό χαρακτήρα. Η σύλληψη της ιδέας από τον αρχιτέκτονα & η μεταφορά της στο σχέδιο, η μαεστρία στην επιλογή & τον συνδυασμό των υλικών από τον interior designer, οι επιθυμίες και το όνειρο των ιδιοκτητών και τέλος η εμπειρία & η ικανότητα της ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ να διαχειρίζεται και να διεκπεραιώνει τέτοιας λεπτομέρειας & αισθητικής έργα υπήρξαν τα συστατικά που τελικά οδήγησαν σε ένα αποτέλεσμα πολύ ιδιαίτερο, πολύ ξεχωριστό, οδήγησαν σε κάτι για το οποίο, σήμερα, στο τέλος αυτής της διαδρομής, μπορούμε να είμαστε πολύ περήφανοι.

Δείτε περισσότερα για το έργο εδώ

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Αρχιτεκτονική μελέτη: SquareOne studio, Κώστας Πουλόπουλος, Χριστίνα Χρηστιά, Κωνσταντίνα Κουσαρή
Interior Design: Ghost Designers, Νίκος Παπαχαραλάμπους, Σέργιος Ηλίας
Κατασκευή: ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ κατασκευαστική
Διαχείριση & επίβλεψη έργου: ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ, Παναγιώτης Ούτος
Η/Μ μελέτη: KG Consultants
Μελέτη φωτισμού: Luun
Τοιχογραφίες: Μιχάλης Κιούσης
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαγεωργίου, i-moments