ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ

Μπορεί η αρχιτεκτονική να προάγει την τέχνη και η κατασκευή τον πολιτισμό?

 

Το νέο κτίριο κατοικιών CULTURES της ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ σε αρχιτεκτονική μελέτη των Α2 Architects, έχει ως στόχο να προάγει την τέχνη και τον πολιτισμό μέσα στην πόλη. Η αρχιτεκτονική και η κατασκευή αλληλεπιδρούν με την τέχνη, αλληλοσυμπληρώνονται και ενισχύουν η μία την άλλη, με σκοπό τη θετική επίδραση στον άνθρωπο. Σύγχρονα έργα τέχνης έχουν ενσωματωθεί αρμονικά στους κοινόχρηστους χώρους και τις κατοικίες, δίνοντας μια ιδιαίτερη ταυτότητα στο κτίριο, ενώ προσφέρουν παράλληλα ευεργετική επίδραση στην ψυχολογία των κατοίκων.

Ποιος όμως είναι ο άνθρωπος που έχει επιμεληθεί τα έργα που κοσμούν τη νέα πολυκατοικία CULTURES? Ποιος είναι ο στόχος αυτού του νέου εγχειρήματος στην κατασκευή κατοικιών? Πως το κάθε έργο και όλα μαζί επιδρούν στην καθημερινότητα του κατοίκου και ποια τα οφέλη για αυτόν?

 

Ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας, εικαστικός και πρόεδρος του European Centre of Architecture, Art & Design, Ιωάννης Καραλιάς, αναλύει πως η τέχνη μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία των ανθρώπων, αναπτύσσοντας θετικά συναισθήματα, προσφέροντάς τους ποιότητα, πνευματική ανάταση και ευεξία στην καθημερινότητα. Ο ίδιος είναι ο εκφραστής της τέχνης στην πολυκατοικία CULTURES και επιμελείται τα έργα που κοσμούν το κτίριο και τις κατοικίες του.

Κύριε Καραλιά πως συνδυάζονται η αρχιτεκτονική και η τέχνη σε μία πολυκατοικία?

 

Ανέκαθεν, στην ιστορία αρχιτεκτονικής και τέχνης τα δύο αυτά στοιχεία συνυπήρχαν. Σήμερα απλά συνεχίζουμε να ενδυναμώνουμε τη σχέση τους ανακαλύπτοντας νέες μεθόδους, σε χώρους τους οποίους ζούμε καθημερινές στιγμές. Ένας τέτοιος χώρος είναι η πολυκατοικία CULTURES της ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ, στην οποία το κτίριο και η τεχνη συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους. Η ήσυχη γεωμετρική μορφή του κτιρίου υποδέχεται την τέχνη, προκαλώντας θετικά στοιχεία.

Τι είναι η τέχνη για τον κάτοικο στην καθημερινότητά του?

 

Η τέχνη δεν είναι απλώς μια εικαστική αποτύπωση. Έχει διάδραση με τον άνθρωπο και την ψυχολογία του. Συμπληρώνει και αναβαθμίζει τα διαφορετικά σενάρια της καθημερινότητας.

Η τέχνη κρύβει πολλές έννοιες, σε αφήνει ελεύθερο να δεις αυτό που εσύ θέλεις, μεταφράζεις αυτό που βλέπεις με τον δικό σου τρόπο, ανάλογα με τη διάθεσή της στιγμής. Μια ματιά και μόνο φτάνει να σε απελευθερώσει από την κατάσταση της στιγμής.

Τι είδους έργα κοσμούν την πολυκατοικία CULTURES και πως αυτά έχουν ενταχθεί στους χώρους?

 

Οι σειρά έργων που έχει επιλεγεί για την πολυκατοικία Cultures, έχει ως βασικό θέμα τη φύση. Η συγκεκριμένη συλλογή έργων θέλαμε να αποτελεί ένα έναυσμα σκέψης και διαλόγου για τους κατοίκους, αλλά και μια ανάπαυλα πνεύματος.

Η παρουσία της τέχνης στο κτίριο CULTURES είναι από έξω προς τα μέσα, από τους κοινόχρηστους χώρους μέχρι και την κάθε κατοικία. Από την πρώτη στιγμή που εισέρχεσαι στο κτίριο, νιώθεις τη μαγεία της τέχνης να θέλει κάτι να σου πει. Καθώς περιηγείσαι στους δημόσιους χώρους και τις κατοικίες, νιώθεις να κάνεις ένα μικρό ταξίδι στην τέχνη.

Έπειτα, το κάθε διαμέρισμα έχει το δικό του έργο τέχνης και concept. Η αντιστοιχία των έργων με τα διαμερίσματα έχει κι αυτή τη δική της φιλοσοφία. Ξεκινάμε από τους χαμηλούς ορόφους με έργα τα οποία ταξιδεύουν και αποτελούν μια πρώτη τροφή για σκέψη, και καθώς ανεβαίνουμε αξιοποιούμε έργα τα οποία οδηγούν τον άνθρωπο σε επόμενο στάδιο, αυτό της απελευθέρωσης και του πλούτου.

Ποια είναι τα οφέλη για τον άνθρωπο που κατοικεί στην πολυκατοικία CULTURES?

 

Η τέχνη μιλά στην ψυχή με τον πιο αυθεντικό τρόπο. Μπορεί να αποτελέσει ένα έναυσμα συζήτησης ανθρώπων που έρχονται πιο κοντά. Η τέχνη έχει τη δύναμη να μιλά στον καθένα με διαφορετικό τρόπο. Ο κάθε άνθρωπος βλέπει διαφορετικά στοιχεία, νιώθει διαφορετικά συναισθήματα και αυτό από μόνο του δίνει το ερέθισμα για περαιτέρω ανάλυση της σκέψης και διάλογο μεταξύ των κατοίκων. Είναι ένας ωραίος τρόπος να έρθει ο κόσμος κοντά.

Από την άλλη ο άνθρωπος που κατοικεί μέσα στον χώρο και παρατηρεί καθημερινά την τέχνη, εξασκεί τη σκέψη και την ανάλυση του μυαλού του. Μέσα από την ισορροπία αρμονίας και ζωντάνιας, ηρεμίας και χάους που προσφέρουν οι πίνακες, οδηγείται στην κάθαρση, στην προσωπική ευεξία και τέλος στην πνευματική ανάταση.

Εντέλει η τέχνη ίσως να μην μπορεί να λύσει τα προβλήματα των ανθρώπων, μπορεί όμως να επιδράσει θετικά στην ψυχολογία, οδηγώντας στην απελευθέρωση.

Μέσα από την κατασκευή του νέου κτιρίου CULTURES στον Άλιμο, στόχος της ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ είναι να μεταδώσει την κουλτούρα και το όραμά της για την ανάδειξη του πολιτισμού, προσφέροντας παράλληλα ποιοτική κατοίκηση στους ενοίκους.

Η κάθε κατοικία στην πολυκατοικία Cultures, έχει το δικό της έργο τέχνης και ο κάθε πίνακας έχει το δικό του αφήγημα. Έχει να διηγηθεί τη δική του ιστορία, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για όλους τους κατοίκους και για τον καθένα ξεχωριστά…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Η τέχνη ίσως να μην μπορεί να λύσει τα προβλήματα των ανθρώπων, μπορεί όμως να επιδράσει θετικά στην ψυχολογία, οδηγώντας στην απελευθέρωση. Στην πολυκατοικία CULTURES της ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ η τέχνη αποτελεί ένα έναυσμα σκέψης και διαλόγου για τους κατοίκους, αλλά και μια ανάπαυλα πνεύματος.” – Ιωάννης Καραλιάς

Στο κτίριο κατοικιών CULTURES υπάρχουν διαθέσιμα διαμερίσματα και μεζονέτες προς πώληση.
Δείτε περισσότερα εδώ