Η ολική επαναφορά μιας μονοκατοικίας στον Λόφο Φιλοπάππου

Στο ήδη υπάρχον ακίνητο, είχε προηγηθεί προσθήκη στις αρχές της δεκαετίας του ΄70, ορίζοντας την τελική επιφάνεια σε 120 τ.μ. και τη δημιουργία ενός επιπλέον ημιυπόγειου χώρου 20 τ.μ.

Η πρόσφατη ανακαίνιση έγινε προκειμένου το ακίνητο να στεγάσει τις ανάγκες μιας σύγχρονης τριμελούς οικογένειας. Αποτέλεσε ένα σύνθετο έργο υψηλής δυσκολίας, καθώς τα μόνα στοιχεία που διατηρήθηκαν, ήταν τα δομικά και οι περιμετρικοί εξωτερικοί τοίχοι. Όλες οι εσωτερικές τοιχοποιίες και τα δάπεδα απομακρύνθηκαν, ενώ έγιναν και κάποιες επεμβάσεις στην όψη, κυρίως προς την εσωτερική αυλή.

Η νέα διάταξη των χώρων δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγουμένη. Η κουζίνα τοποθετήθηκε σε νέα θέση στον ενιαίο διευρυμένο χώρο της εισόδου και του σαλονιού και σε άμεση επαφή με την αυλή. Το master υπνοδωμάτιο απέκτησε δικό του λουτρό και walk in ντουλάπα στον ημιυπόγειο χώρο του ακινήτου. Ο υπόλοιπος χώρος του ημιυπόγειου έγινε αυτόνομο δωμάτιο γραφείου με ανεξάρτητη είσοδο από τον δρόμο. Ένα ακόμα υπνοδωμάτιο και το κοινό λουτρό της οικογένειας ολοκληρώνουν το σύνολο των χώρων της κάτοψης.

Η αυλή του ισογείου προσφέρει άμεση πρόσβαση προς το δώμα, μέσω μιας χαρακτηριστικής κίτρινης μεταλλικής σκάλας. Η ¨μεγάλη αυλή¨ στον επάνω όροφο διαθέτει θέα προς τον λόφο του Φιλοπάππου, ενώ στον χώρο κατασκευάστηκαν μια μεγάλη περγκοτέντα για σκίαση και προστασία από τις καιρικές συνθήκες και ένας νέος φράχτης για περισσότερη ιδιωτικότητα.

Τέλος μεγάλη έμφαση δόθηκε στην ενεργειακή θωράκιση των εξωτερικών τοιχοποιιών και της ταράτσας, με την ταυτόχρονη εγκατάσταση εκ νέου όλων των υδραυλικών και ηλεκτρολογικών υποδομών, ώστε να πετύχουμε ένα σύγχρονο, ενεργειακά αποδοτικό κτίριο.

Παρατηρώντας κανείς σήμερα το ακίνητο, δυσκολεύεται να φανταστεί τη διαφορετική διάταξη και να ανακαλέσει στην μνήμη του την προηγούμενη κατάσταση. Κάθε περιορισμός και κάθε τεχνική δυσκολία αντιμετωπίστηκε με επιτυχία, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσαν στοιχεία για έμπνευση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Αναστάσης Μπαχάς
Κατασκευή: ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ τεχνική κατασκευαστική
Διαχείριση & επίβλεψη έργου: Γιώργος Παπαρίζος
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαγεωργίου, i-moments
[/vc_section]