Κατοίκηση εν λευκώ*. Μια επανερμηνεία της τυπολογίας του διαμερίσματος της ελληνικής πολυκατοικίας

*εν λευκώ – χωρίς δέσμευση ή περιορισμούς, ανεπιφύλακτα, ελεύθερα

Η τυπολογία της αθηναϊκής πολυκατοικίας της αντιπαροχής έχει καθορίσει την ποιότητα της αστικής ζωής στην Αθήνα, διαμορφώνοντας την εικόνα της πρωτεύουσας.

 

Το μεγάλο και παλαιωμένο αυτό κτιριακό απόθεμα της πόλης ζητά επειγόντως λύσεις για να μεταβεί στον 21ο αιώνα και την μετα-Covid εποχή και να ανταποκριθεί στα νέα πρότυπα κατοίκησης και τις νέες, διαρκώς εξελισσόμενες ανάγκες & φιλοδοξίες των σύγχρονων χρηστών.

Οι αρχιτέκτονες έχουν επέμβει με αποφασιστικό τρόπο στη χωρική οργάνωση δύο μικρών διαμερισμάτων της δεκαετίας του ‘60 στην περιοχή του Μετς, που συνενώθηκαν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ιδιοκτητών. Το νέο, ενιαίο διαμέρισμα προορίζεται για ένα νέο ζευγάρι και τη δίχρονη κόρη τους. Η αρχιτεκτονική πρόταση επεμβαίνει στην τυπολογία των κλειστών, μικρών δωματίων διημέρευσης της μεταπολεμικής πολυκατοικίας, εστιάζοντας στις έννοιες της ευελιξίας και της ελευθερίας. Εκμεταλλευόμενη το επίμηκες σχήμα του εξωτερικού περιγράμματος της οικοδομής, η οργάνωση των χώρων προτείνει ανοικτούς, ενιαίους χώρους διημέρευσης και μια σταδιακή μετάβαση από το δημόσιο στο ιδιωτικό. Στο ενδιάμεσο εντοπίζεται ο χώρος γραφείου του ιδιοκτήτη – ιδανικός χώρος για τηλεργασία που διαχωρίζεται από τον διάδρομο κίνησης με ένα ημιδιάφανο πέτασμα κατασκευασμένο από μεταλλικό σκελετό. Η ημιδιαφάνεια του γυαλιού επιτρέπει στο φως να εισέλθει στον, μέχρι πρότινος σκοτεινό, εσωτερικό διάδρομο, «μαλακώνοντας» ταυτόχρονα το σκληρό όριο του διαχωριστικού τοίχου. Ως πυρήνας των κοινόχρηστων χώρων του διαμερίσματος ορίζεται ο ανοικτός χώρος της κουζίνας, παραπέμποντας στην ιδέα της αρχαϊκής εστίας ως κέντρο της κατοικίας.

Το λευκό χρώμα καθορίζει δυναμικά την τελική εικόνα του διαμερίσματος: κυριαρχεί σε όλους τους χώρους αναδεικνύοντας την ευελιξία της ανοικτής κάτοψης. Ξεκινώντας από τη γυαλιστερή λευκή λάκα των ντουλαπιών της κουζίνας, το λευκό χρώμα επεκτείνεται στους τοίχους και την οροφή. Το εσωτερικό αυτό λευκό κέλυφος διασπούν τα γκρι κεραμικά πλακίδια που διαμορφώνουν τις ροές κίνησης, δημιουργώντας μια νοητή σύνδεση με το αστικό τοπίο και την ιδέα του δρόμου. Παράλληλα, το ξύλινο πλωτό δάπεδο στους ιδιωτικούς χώρους των υπνοδωματίων και τα πλακίδια μωσαϊκού στο μικρό λουτρό αποτίνουν ένα φόρο τιμής στα υλικά κατασκευής που κυριάρχησαν τη δεκαετία του ‘60 και χαρακτήρισαν σε επίπεδο υλικότητας την ατμόσφαιρα των διαμερισμάτων της εποχής.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Γιάννα Σιαπάτη & Χρυσή Νικολούτσου
Κατασκευαστική εταιρία: ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ
Υπεύθυνος έργου: Αθηνά Παπαβαγγέλη
Επιβλέπων μηχανικός: Βασιλική Τσιαντά
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαγεωργίου

 

Δείτε περισσότερα για το έργο εδώ