Στην ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ, πιστεύουμε βαθιά στις δυνατότητες της υψηλής αρχιτεκτονικής να συμβάλλει αποφασιστικά στην ποιότητα των έργων μας, αλλά και στις εξελίξεις στον χώρο των κατασκευών, μέσω του βέλτιστου συνδυασμού αισθητικής και κατασκευαστικής υπεροχής.
Vital Blue. Το κτίριο κατοικιών που επικεντρώνεται στην “ουσιαστική πολυτέλεια”.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΓΟΥΤΑ, ΓΡΑΦΕΙΟ SGOUTAS ARCHITECTS
Η κατασκευή της Vital Blue, έχει ως στόχο να επαναπροσδιορίσει την έννοια της ουσιαστικής πολυτέλειας. Πρόκειται για ένα κτίριο κατοικιών, σε ένα απ’ τα καλύτερα σημεία των Ν. Προαστίων, στο Golf της Γλυφάδας, στο οποίο έχουν δημιουργηθεί οι ιδανικές συνθήκες, ώστε ο άνθρωπος να απολαμβάνει τη ζωή του στο βέλτιστο σενάριό της. Οι κάτοικοι της Vital Blue θα μπορούν να ζουν άνετα μέσα στον προσωπικό τους χώρο, να νιώθουν ασφάλεια και οικειότητα, βιώνοντας ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη σύνδεση με το περιβάλλον και τη φωτεινή πλευρά της πόλης.
Ο αρχιτέκτονας του έργου κ. Δημήτρης Σγούτας εξηγεί πως το κτίριο κατοικιών αποδίδει εκ νέου την πολυτέλεια στην καθημερινότητα του ενοίκου, μιλά για τη βράβευση που έλαβε η Vital Blue στα Luxury Lifestyle Awards της Νέας Υόρκης, αλλά και τη σπουδαιότητα της συνεργασίας μεταξύ αρχιτέκτονα και κατασκευαστικής εταιρείας.
Δημήτρης Σγούτας, Αρχιτέκτονας
Η Vital Blue έχει συζητηθεί από πολύ νωρίς στην αγορά της κατασκευής και του real estate όσο λίγα έργα. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας, αυτά τα στοιχεία στην αρχιτεκτονική της, που συνθέτουν ένα τόσο ξεχωριστό έργο;
Τρία είναι κατά τη γνώμη μου τα βασικά χαρακτηριστικά που κάνουν ξεχωριστό αυτό το έργο: τοποθεσία, πρόγραμμα και σύνθεση.
Τοποθεσία: το γωνιακό οικόπεδο επί των οδών Βασίλη Τσιτσάνη και Ορλώφ στη Γλυφάδα ήταν η απαρχή για το έργο αλλά και το έναυσμα για μια προσπάθεια συνομιλίας με το φυσικό και αρχιτεκτονικό τοπίο της Αθηναϊκής Ριβιέρας.
Πρόγραμμα: Από την αρχή συμφωνήθηκε η δημιουργία custom made διαμερισμάτων και έτσι προέκυψε η ιδέα της “πολυ-μονοκατοικίας” Vital Blue η οποία επί της ουσίας, διατηρεί τα πλεονεκτήματα 9 μονοκατοικιών, ενσωματώνοντας τα όμως στο concept μιας πολυκατοικίας. Θα εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο τις ανάγκες των χρηστών που θα φιλοξενεί: ανάγκες λειτουργικές, συναισθηματικές, προσωπικές, κοινωνικές και αισθητικές.
Σύνθεση: Οι προβληματισμοί/προκλήσεις που προέκυψαν από τα παραπάνω και συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο οι επιμέρους όγκοι τόσο σε οργάνωση αλλά και μορφολογία μπορούν να ενταχθούν σε μια ενιαία αρχιτεκτονική σύνθεση, οδήγησαν στην δημιουργία ενός ενοποιητικού δεύτερου κελύφους τόσο σε οριζόντιο αλλά και σε κατακόρυφο επίπεδο συνδυάζοντας αρχιτεκτονικές φόρμες ρευστές και απαλές όπως αυτές που συναντάμε στη φύση αλλά και κατασκευαστικά απαιτητικές.
Επίσης, θα ήθελα να επισημάνω και τα παρακάτω επιμέρους χαρακτηριστικά τα οποία εξειδικεύουν και συμπληρώνουν τα παραπάνω:
Άπλετη θέα: Το κτίριο χωροθετήθηκε αξιοποιώντας τις οπτικές φυγές προς το νότο και την ανατολή, ενώ από τα ψηλότερα επίπεδα και προς δύση και βορρά.
Μοναδικότητα: Αναπτύσσεται σε 5 υπέργεια επίπεδα και δημιουργούνται συνολικά 9 κατοικίες. Οι χώροι της κάθε ιδιοκτησίας είναι σχεδιασμένοι και προσαρμοσμένοι στις διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις κάθε ιδιοκτήτη. Έτσι κάθε όροφος είναι μοναδικός ως προς το σχήμα και το μέγεθος.
Διασύνδεση του μέσα με το έξω: Δημιουργία μεγάλων εξωτερικών στεγασμένων χώρων ως προέκταση του εσωτερικού.
Πρωτότυπα και καινοτόμα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά: Προεξοχές, υλικά, οριζόντια και κατακόρυφα στοιχεία ντύνουν το κτίριο, επιτρέπουν ή αποτρέπουν το ηλιακό φως, παίζουν με τις σκιές, αλλά και συμβάλλουν στη βέλτιστη ενεργειακή απόδοση.
Φως: Μεγάλα ανοίγματα αναπτύσσονται σε όλες τις όψεις, εξασφαλίζοντας άπλετο φωτισμό και διαμπερή αερισμό.
Νερό: Όλες οι μεζονέτες διαθέτουν πισίνες.
Φύτευση: Το σύνολο των υπαίθριων χώρων, εξαιρουμένων των προσβάσεων πεζών και αυτοκινήτων, φυτεύονται με χαμηλή βλάστηση (γρασίδι και θάμνους) καθώς και με μεγάλα δέντρα.
Φέρων Οργανισμός: Για πρώτη φορά στην Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε σε πολυκατοικία σκυρόδεμα κατηγορίας C50/60.
Ενέργεια: Μεγάλο μέρος του εξωτερικού χώρου του δώματος καλύπτεται με πέργκολα με υβριδικά φωτοβολταϊκά πανέλα συμβάλλοντας στην επίτευξη του ενεργειακού στόχου κατηγορίας Α+.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν ένα ξεχωριστό κτίριο που υπόσχεται να αποδώσει “πολυτέλεια” στους ανθρώπους που το κατοικούν, μέσα από μια διαφορετική οπτική. Αυτή της δημιουργίας χώρων που λύνουν αβίαστα τα πρακτικά ζητήματα της διαβίωσης, δίνοντας έτσι προτεραιότητα στα σημαντικά της ζωής.
Τη χρονιά που μας πέρασε η Vital Blue διακρίθηκε στα Luxury Lifestyle Awards της Νέας Υόρκης, αποσπώντας τον τίτλο “Best Luxury Apartment Architecture in Greece. Ποιοι παράγοντες οδήγησαν σε αυτή τη διεθνή επιτυχία;
Πράγματι η Vital Blue βραβεύτηκε για την πολυτέλειά της σε έναν διεθνή διαγωνισμό με τεράστιο ανταγωνισμό. Ωστόσο ένα έργο που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται με εμπειρία και γνώση, συμπυκνώνοντας με σεβασμό τα στοιχεία αυτά που κάνουν την καθημερινή μας ζωή ξεχωριστή, πέρα από το τελικό φινίρισμα ή τα ακριβά υλικά, δείχνει πως η πολυτέλεια αυτή ξεφεύγει από το προφανές. Υπό αυτή την έννοια είναι ένα ευπρόσδεκτο βραβείο γιατί επιβεβαιώνει την αρμονική σύμπλευση ιδέας και ύλης.
H Vital Blue βραβεύτηκε, κατά τη γνώμη μου, όχι μόνο για την αρχιτεκτονική πρόταση και την ποιοτική κατασκευή, αλλά για την αρμονική συνεργασία των δύο.
Στο γραφείο μας, ΣΓΟΥΤΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ, έχοντας μια μεγάλη διαδρομή στον χώρο της αρχιτεκτονικής, η μεγαλύτερη επιβράβευση είναι για εμάς η ικανοποίηση που αντλούμε όταν στο ολοκληρωμένο έργο αντικρίζουμε την αρχική έμπνευση και στόχευση. Όταν αντιλαμβανόμαστε ότι λειτούργησαν οι σχεδιαστικές ιδέες και καινοτομίες και ότι υλοποιήθηκαν με συνέπεια και ζήλο όλα τα επιμέρους δημιουργικά στοιχεία που συνθέτουν το όλον, το τελικό αποτέλεσμα.
Όταν τα βραβεία έρχονται και εξάρουν προς τον έξω κόσμο αυτή την εσωτερική ικανοποίηση, τότε ναι, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για αυτά.
Σε ένα έργο όπως η Vital Blue, πόσο σημαντική είναι η αρμονική συνεργασία μεταξύ ενός αρχιτέκτονα και μιας κατασκευαστικής εταιρείας;
Γενικά η διάδραση μεταξύ αρχιτέκτονα και κατασκευαστή είναι υψίστης σημασίας.
Στην περίπτωση της Vital Blue η συνεργασία ξεκίνησε νωρίς, πολύ πριν ξεκινήσει η κατασκευή, τόσο με την ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ και την ομάδα μελέτης, όσο και με τον πελάτη. Επί χάρτου, συναντήθηκαν και συζητήθηκαν οι επιθυμίες και οι στόχοι του έργου, οι αρχιτεκτονικές ιδέες και οι κατασκευαστικές λύσεις. Συναντήθηκαν η εμπειρία και η γνώση, το πάθος για πρωτοτυπία, και η διάθεση για τη δημιουργία ενός χώρου σύγχρονου, φιλικού προς τον πελάτη-χρήστη και τον ευρύτερο δημόσιο χώρο. Η επικοινωνία μεταξύ των συνεργατών ήταν σε όλα τα στάδια ανοικτή και ευέλικτη, βελτιώνοντας παράλληλα σχεδιαστικές ιδέες και κατασκευαστικές λύσεις, ελαχιστοποιώντας καθυστερήσεις, παρεξηγήσεις, αλλαγές και άρα, ελαχιστοποιώντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την επιβάρυνση του προϋπολογισμού.
Μόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούσε να υλοποιηθεί με επιτυχία μια τόσο απαιτητική και πρωτότυπη κατασκευή όπως η Vital Blue, η οποία να ανταποκρίνεται στο προτεινόμενο concept και σε όλες τις σχεδιαστικές λεπτομέρειες που αυτό προδιαγράφει. Και φυσικά αυτό να γίνεται με σεβασμό στα χρονοδιαγράμματα, τους προϋπολογισμούς και τη συνολική ποιότητα.
Η συνεργασία είναι κομβικής σημασίας.
Όταν συνδυάζονται η γνώση και η εμπειρία του αρχιτέκτονα και του κατασκευαστή, τότε πετυχαίνεται καλή συνεργασία και σχέση εμπιστοσύνης, τα έργα προοδεύουν και συν-δημιουργούνται, η παραγωγικότητα και η δημιουργικότητα ενισχύονται, τα προβλήματα και οι προκλήσεις οδηγούν σε καινοτόμες λύσεις και συνέργειες, καταλήγοντας στη δημιουργία σπουδαίων έργων, όπως η Vital Blue.