Bronze βραβείο στα Interiors Awards 2023 για το έργο “Ολική ανακαίνιση τετραώροφης μονοκατοικίας στην Παλαιά Πεντέλη”

Το έργο αφορά στον ολικό επανασχεδιασμό τόσο εσωτερικά, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο μιας τετραώροφης μονοκατοικίας στην Παλαιά Πεντέλη, με στόχο να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες κατοίκησης μια τετραμελούς οικογένειας. Συνδυάζοντας στοιχεία σύγχρονου σχεδιασμού με τη χρήση ευρείας παλέτας υλικών και υφών, η ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ, σε μελέτη της Έλενας Κρινή, επιχειρεί να αναδιαμορφώσει όλους τους εσωτερικούς χώρους της κατοικίας.

H νέα διάταξη και η αρχιτεκτονική λύση

Η μονοκατοικία αποτελείται από το ημιυπόγειο που περιλαμβάνει έναν ξενώνα και τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώρο στάθμευσης, laundry), το ισόγειο που αποτελεί το επίπεδο εισόδου με ενιαία σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα και βοηθητικό wc, και τον Α’ και Β’ όροφο στους οποίους βρίσκονται τρία υπνοδωμάτια, με το καθένα να διαθέτει πλέον δική του walk-in closet και en-suite λουτρό. Μεγάλοι εξώστες σε όλους τους ορόφους προσφέρουν θέα προς τον υπαίθριο χώρο της μονοκατοικίας.

Προβλήματα και ευκαιρίες

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της προηγούμενης διαρρύθμισης ήταν η διαμερισματοποιημένη κάτοψη του ισογείου και του Α’ όροφου με στενούς διαδρόμους, που κατακερμάτιζαν τον χώρο και περιόριζαν το φυσικό φως να εισχωρήσει στο εσωτερικό. Στη νεα διάταξη, το εσωτερικό αναδιαρρυθμίστηκε πλήρως με στόχο την καλύτερη οργάνωση των χώρων και τη δημιουργία νέων οπτικών φυγών προς τον μπροστά και πίσω κήπο.

Έτσι, στο ισόγειο, με την καθαίρεση δύο διαχωριστικών τοίχων, ο χώρος της εισόδου, του καθιστικού, της τραπεζαρίας και της κουζίνας, που στην προηγούμενη συνθήκη παρέμεναν αποκομμένοι και τυφλοί, δημιουργούν έναν ενιαίο φωτεινό χώρο, σε μια open-plan διάταξη. Η νέα ενιαία κάτοψη διαμορφώνει έναν χώρο λειτουργικό και σύγχρονο. Τον πυρήνα της σχεδίασης στο ισόγειο αποτελεί η ενιαία ξύλινη σύνθεση από δρυ που ξεκινά από τον χώρο της τραπεζαρίας και καταλήγει στην κουζίνα, προσφέροντας λειτουργικότητα, αποθηκευτικούς χώρους και σύγχρονη αισθητική. Η σύνθεση αυτή περιλαμβάνει την γκαρνταρόμπα εισόδου, αποθηκευτικό χώρο και ηλεκτρικές συσκευές της κουζίνας καθώς και μια κρυφή πόρτα που οδηγεί στο wc και τη σκάλα του κάτω επιπέδου.

Η κουζίνα αποτελεί σημαντικό χώρο και το σημείο συνάντησης της οικογένειας. Ο σχεδιασμός της περιλαμβάνει λεπτομέρειες τόσο στην αισθητική προσέγγιση όσο και στη λειτουργικότητα του χώρου. Ο συνδυασμός του δρυός με τα μπλε λακαριστά πορτάκια και τον υπόλευκο χαλαζία του πάγκου προσδίδουν ταυτότητα και ζεστασιά στον χώρο. Σε συνέχεια αυτης της χρωματικής παλέτας, η εκτενής χρήση έντονων μπλε πλακιδίων στο WC του ισογείου δημιουργούν ένα επιβλητικό σκηνικό. Στο καθιστικό, το ενεργειακό τζάκι με την επένδυση από όνυχα αποτελεί το κεντρικό του στοιχείο, ενώ τα έργα τέχνης βρίσκουν τη θέση τους.

Με την ίδια λογική ενοποίησης των χώρων, στον A’ όροφο, δύο μικρά δυσλειτουργικά δωμάτια συνενώθηκαν, διαμορφώνοντας ένα φωτεινό master υπνοδωμάτιο, με walk-in closet και δικό του en-suite λουτρό. Κάθε υπνοδωμάτιο απέκτησε τον δικό του χαρακτήρα, εκφράζοντας ξεχωριστά τα μέλη της οικογένειας. Στο master υπνοδωμάτιο και στο λουτρό του, γήινοι τόνοι δημιουργούν ένα αίσθημα ηρεμίας και γαλήνης.

Το παλιό με το νέο ζουν αρμονικά

Σε όλους τους ορόφους διατηρήθηκαν και συμπληρώθηκαν όπου απαιτούνταν τα μεγαλύτερα τμήματα των δαπέδων (ξύλινο και μαρμάρινο δάπεδο), συμμετέχοντας ισότιμα στον νέο χαρακτήρα του σπιτιού, ενώ τα νέα υλικά και χρώματα λειτούργησαν συμπληρωματικά, προκειμένου να προσφέρουν ένα ζεστό και σύγχρονο αποτέλεσμα.

H υπεραξία του φωτισμού

Ο φωτισμός παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό της κατοικίας, γι’ αυτό και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση σε κάθε χώρο ξεχωριστά. Διαφορετικές φωτιστικές πηγές, από στοιχεία γραμμικού φωτισμού και φωτιστικής δέσμης, μέχρι επιδαπέδια και επιτραπέζια φωτιστικά συνδυάστηκαν, επιτρέποντας την επιλογή πολλών διαφορετικών σεναρίων, για τη δημιουργία της αντίστοιχης κάθε φορά ατμόσφαιρας.

Το τελικό αποτέλεσμα

Η νέα διαρρύθμιση των χώρων, τα υλικά και τα χρώματα, οι κρυφοί φωτισμοί, και οι επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο συνδυάζονται αρμονικά, προσφέροντας στους ιδιοκτήτες μια νέα εμπειρία κατοίκησης.

Το έργο απέσπασε Bronze βραβείο στα Interiors Awards 2023 της BOUSSIAS, στην κατηγορία: Ολοκληρωμένα έργα // Residential Interior // Urban house

Αρχιτεκτονική Μελέτη: Έλενα Κρινή
Κατασκευή: ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ τεχνική κατασκευαστική
Επίβλεψη έργου: Νασιάκος Κώστας
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαγεωργίου