Μονοκατοικία στη Δροσιά: Ένας λιτός και ζεστός χώρος, εναρμονισμένος με τη φύση.

H ολική ανακαίνιση της μονοκατοικίας 240τμ στη Δροσιά, αποτέλεσε ένα έργο υψηλής δυσκολίας και πολυπλοκότητας, καθώς χρειάστηκε να γίνει πλήρης ανακατανομή των χώρων για την κάλυψη των πρακτικών αναγκών και της αισθητικής της τετραμελούς οικογένειας που θα έμεναν σε αυτό.
Έμφαση δόθηκε στην αναβάθμιση της ενεργειακής απόδοσης του οικήματος με σεβασμό και πλήρη εναρμονισμό της οικίας στο περιβάλλον, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, από το φυσικό περιβάλλον και την οπτική πρόσβαση σε αυτό, έως τις θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια όλων των εποχών.

Η γενική αισθητική της οικίας είναι μοντέρνα, με γεωμετρίες και μονοτονία χρωμάτων. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός βασίστηκε στις προτιμήσεις των ιδιοκτητών, πετυχαίνοντας αρμονία και αίσθηση ηρεμίας σε όλους τους χώρους. Η σημερινή εικόνα του ακινήτου, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, δεν θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη κατάσταση.

Στην νέα κάτοψη δημιουργήθηκαν τρία νέα υπνοδωμάτια, ένα master και δύο παιδικά. Το master υπνοδωμάτιο περιλαμβάνει walking closet και λουτρό, σε μέγεθος το οποίο είναι άνετο και λειτουργικό, χωρίς να αφαιρεί υπερβολικό χώρο από το συνολικό εμβαδόν του οικήματος. Ειδικές ταπετσαρίες χρησιμοποιήθηκαν για την απόδοση ιδιαίτερης αισθητικής και αντίθεσης σε σχέση με τη θέα του υπνοδωματίου προς το δάσος. Η μελέτη του φωτισμού έγινε με στόχο τη δυνατότητα διαβάθμισης της φωτεινότητας και τη δημιουργία ενός χαλαρωτικού περιβάλλοντος. Το λουτρό περιλαμβάνει κρυφούς φωτισμούς που προσφέρουν μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα στον χώρο.

Τα παιδικά δωμάτια, σχεδιάστηκαν με έμφαση στον προσανατολισμό και το μέγεθός τους, ώστε να προσφέρουν φωτεινούς και άνετους χώρους που να μπορούν να φιλοξενήσουν όλες τις δραστηριότητές των παιδιών. Επιπλέον διατηρώντας και εδώ τη λιτή διάθεση, ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην εξασφάλιση άφθονου χώρου σε ντουλάπες και αποθηκευτικούς χώρους. Τα χρώματα στις ντουλάπες και τις ταπετσαρίες είναι φωτεινά και χαρούμενα, μελετημένα ώστε να έχουν θετική επίδραση στη διάθεση των παιδιών και την ανάπτυξή τους σε ένα ζεστό και φιλόξενο χώρο. Τα δύο υπνοδωμάτια εξυπηρετούνται από ένα ανακαινισμένο ευρύχωρο λουτρό με επιπλέον αποθηκευτικούς χώρους που υποστηρίζουν την αίσθηση λιτότητας και απλότητας, η οποία χαρακτηρίζει όλη την κατοικία.

Το χολ που οδηγεί προς το σαλόνι είναι φωτεινό με θέα στον εξωτερικό χώρο και είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις αρχές φωτεινότητας που ακολουθήθηκαν σε όλο το οίκημα. Περιλαμβάνει κρυφές ντουλάπες/παπουτσοθήκες προς χάριν πρακτικότητας και ταυτόχρονα αισθητικής. Το λουτρό επισκεπτών τοποθετήθηκε σε αυτό τον χώρο μακριά από τα υπνοδωμάτια και επενδύθηκε με υλικά υψηλής αισθητικής.

Το σαλόνι σχεδιάστηκε από την αρχή, με προσθήκες γυψοσανίδας που κρύβουν τα καλώδια και με κρυφό φωτισμό ο οποίος προσδίδει ατμοσφαιρική διάθεση στον χώρο. Ο γενικότερος φωτισμός είναι παραμετροποιήσιμος, με κινητά φωτιστικά σε όλες τις οροφές και προβολείς με παραμετροποιήσιμη κατεύθυνση, δημιουργώντας ένα ζεστό περιβάλλον που ανταποκρίνεται στοχευμένα στις ανάγκες φωτισμού καθόλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.
Αποχρώσεις λευκού, μαύρου και γκρι, επιλέχθηκαν βάσει του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και των προτιμήσεων των ιδιοκτητών, ώστε να υπάρχει αρμονία και μονοτονία χρωμάτων δημιουργώντας την αίσθηση ηρεμίας.

Η ανοικτού τύπου κουζίνα τοποθετήθηκε σε νέο σημείο με απευθείας πρόσβαση στην τραπεζαρία, ενώ σχεδιάστηκε με τρόπο ώστε οι συσκευές να παραμένουν αθέατες από τις διάφορες οπτικές γωνίες του σαλονιού και της τραπεζαρίας. Η προσθήκη τοίχου πρόσφερε επιπλέον αποθηκευτικό χώρο/πάγκους και αισθητική συνολικά. Τα ντουλάπια σε γκρι απόχρωση σχεδιάστηκαν ώστε να προσδίδουν την αίσθηση μιας ενιαίας επιφάνειας και διακριτικότητας. Δημιουργήθηκε μια νησίδα ως επιπλέον χώρος πρωινού ή σύντομων γευμάτων.

Η τραπεζαρία τοποθετήθηκε σε νέο παράθυρο με πλούσια θέα προς το δάσος, ενώ στο μπαλκόνι επιλέχθηκε τζάμι αντί για κάγκελα, ώστε να υποστηρίξει την αδιάκοπτη οπτική επαφή με το περιβάλλον. Τοποθετήθηκε ενεργειακό τζάκι το οποίο επενδύθηκε με πέτρα σε σκούρο χρώμα ως στοιχείο αντίθεσης με τα δάπεδα και τους τοίχους.

Σε μια από τις γωνιές του σαλονιού δεσπόζει η νέα λευκή σκάλα η οποία ενώνει τον χώρο με το ισόγειο. Η σχεδίαση της σκάλας έγινε ώστε να δίνει την αίσθηση ότι αιωρείται, είναι λιτή, υψηλής αισθητικής και απλότητας για την υποστήριξη του ευρύτερου αρχιτεκτονικού στυλ της οικίας. Ως υλικό επιλέχθηκε το μέταλλο ενώ τα υπόλοιπα υλικά και η στήριξή της έγιναν με τρόπο που την καθιστούν αθόρυβη κατά τη χρήση της.

Στο κάτω επίπεδο σχεδιάστηκε ένα συμπληρωματικό σαλόνι που αποτελεί χώρο χαλάρωσης με ανοιχτή θέα προς την πισίνα και τον κήπο. Στον χώρο τοποθετήθηκε ανοιγοκλειόμενο kitchenette για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών του ορόφου και της πισίνας, το οποίο έχει τη δυνατότητα να κρυφτεί όταν δεν είναι σε χρήση, υπηρετώντας τη γενικότερη μινιμαλ διάθεση του χώρου. Στον ίδιο όροφο δημιουργήθηκε γραφείο σε ήσυχο σημείο, απομακρυσμένο από τα υπνοδωμάτια και τα καθιστικά.
Προκειμένου να διατηρηθεί η λιτότητα και η αισθητική του χώρου, αποφεύχθηκε η χρήση θερμαντικών στοιχείων στους τοίχους, τοποθετώντας σε όλη την επιφάνεια της οικίας ηλεκτρική ενδοδαπέδια θέρμανση. Ξεχωριστή έμφαση δόθηκε στη θερμική μόνωση του κτιρίου με στόχο τον σεβασμό στο περιβάλλον, αλλά και την επίτευξη σταθερής ιδανικής θερμοκρασίας καθόλη τη διάρκεια της ημέρας, σε όλους τους χώρους, παραμετροποιήσιμη ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε μέλους της οικογένειας.

Στον εξωτερικό χώρο, μέρος του κήπου αξιοποιήθηκε για την κατασκευή πισίνας με δάπεδο μεταβαλλόμενου βάθους. Ειδική μελέτη φωτισμού έγινε προκειμένου το βράδυ να αναδεικνύει την πισίνα και τον περίγυρό της, πετυχαίνοντας ένα συνολικό ατμοσφαιρικό αποτέλεσμα.
Τέλος, στην ήδη υπάρχουσα περίφραξη του οικοπέδου συμπληρώθηκε ύψος και κατασκευάστηκε μία νέα είσοδος στην ιδιοκτησία, σύγχρονων προδιαγραφών και αισθητικής, ενώ όλα τα κάγκελα αντικαταστάθηκαν από μεταλλικά στοιχεία τυφλού τύπου για την επίτευξη ιδιωτικότητας και ασφάλειας του χώρου.

Δείτε το Πριν και το Μετά της κατοικίας:

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Αρχιτεκτονική μελέτη: Χριστίνα Περβολαράκη, ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ & Τζίνα Ξένου, GX Design
Interior Design: Τζίνα Ξένου, GX Design
Διαχείριση & Επίβλεψη Έργου: Παναγιώτης Ούτος, ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαγεωργίου, i-moments

Δείτε περισσότερα για το έργο εδώ