Η ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ ολοκλήρωσε την ανακαίνιση του European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies

Το διατηρητέο κτίριο του 1895, το οποίο διηγείται εδώ και τρεις αιώνες την ιστορία της νεώτερης Αθήνας, ανακαινίστηκε από την ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ με μεγάλο σεβασμό σε κάθε πτυχή του.

Το 2012 είχε ξεκινήσει η ανακαίνιση του ισογείου, ενώ σήμερα, 10 χρόνια μετά, ολοκληρώθηκαν και οι υπόλοιποι όροφοί του, οι οποίοι παραδόθηκαν πλέον στο κοινό και θα φιλοξενούν σημαντικές εκθέσεις αρχιτεκτονικής και design.

Το νεοκλασικό κτίριο περιλαμβάνει ισόγειο, ημιώροφο, 1ο και 2ο όροφο. Οι νέες εργασίες επικεντρώθηκαν στους δύο επάνω ορόφους οι οποίοι είχαν «κακοποιηθεί» από την προηγούμενη χρήση τους και χρειάζονταν επαναφορά στην αρχική τους μορφή. Με επιμέλεια απομακρύνθηκαν ενδιάμεσα διαχωριστικά από ξηρή δόμηση, αφαιρέθηκε ένα ενδιάμεσου ύψους πατάρι και αποκαταστάθηκαν οι γύψινες διακοσμήσεις στις οροφές.

Στη θέση του σημερινού αίθριου στον 1ο όροφο υπήρχαν πρόχειρες στεγάσεις που περιόριζαν την έκταση του σε λίγα τετραγωνικά μετρά, ενώ η στήριξη τους είχε προκαλέσει φθορές στη μόνωση με αποτέλεσμα να προκληθούν υγρασίες στην οροφή του ισογείου. Το αίθριο επανήλθε στην αρχική του διάσταση, ενώ εργασίες υγρομόνωσης και νέας δαπεδόστρωσης έδωσαν λύση στα τεχνικά θέματα, διαμορφώνοντας ένα νέο ύφος στην εσωτερική αυλή.
Όλα τα ξύλινα κουφώματα διατηρήθηκαν και συντηρήθηκαν, ενώ το ίδιο συνέβη και στη χαρακτηριστική ξύλινη εσωτερική σκάλα των δύο επιπέδων.

Μέχρι πρότινος οι δύο όροφοι είχαν ανεξάρτητη είσοδο από το επίπεδο του πεζοδρομίου. Ένα νέο άνοιγμα δημιουργήθηκε στο επίπεδο του παταριού του ισογείου, ώστε να δώσει εσωτερικά πρόσβαση στους δύο επάνω ορόφους και να ενοποιήσει το κτίριο.

Για την εξυπηρέτηση των εργαζομένων στο κέντρο δημιουργήθηκε ένα μικρό kitchenette και ένα wc, ενώ υδραυλικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις στήθηκαν από την αρχή.
Η νέα μελέτη φωτισμού σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με σκοπό τη μικρότερη δυνατή παρέμβαση στο κέλυφος του κτιρίου, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα στο μέγιστο τις λειτουργικές ανάγκες του μουσείου.

Λίγα λόγια για τον χώρο:

Το European Centre for architecture, art, design and urban studies είναι ένας εκθεσιακός χώρος στην οδό Μητροπόλεως 74, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Λόγω της συνεργασίας του με το Αμερικάνικο Μουσείο Αρχιτεκτονικής The Chicago Athenaeum: Museum for Architecture and Design που εδρεύει στην Γκαλένα, Ιλλινόις στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, φιλοξενεί εκθέσεις παγκόσμιας φήμης όπως το GOOD DESIGN SHOW, THE CITY AND THE WORLD, PRIZE DESIGNS FOR MODERN FURNITURE + LIGHTING.

Εκτός από εκθέσεις αρχιτεκτονικής και design, φιλοξενεί συχνά ομαδικές και ατομικές εκθέσεις ποικίλων μορφών τέχνης, όπως ήταν το Dia de Los Muertos exhibition με ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία κ.α.

* Η έκθεση που απεικονίζεται στις φωτογραφίες ήταν η ομαδική εικαστική έκθεση Dia de Los Muertos exhibition, με συμμετοχή καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Αναστάσης Μπαχάς (αρχιτεκτονική ομάδα της ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ)
Κατασκευή: ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ τεχνική κατασκευαστική
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαγεωργίου, Infinite Moments Interior – Exterior Photography

Δείτε περισσότερα για το έργο εδώ