ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ: “Όλη αυτή η διαδικασία της ανακαίνισης ήταν πραγματικά πολύ δημιουργική και μου άφησε πολύ θετικές αναμνήσεις.”. Κική Κ.

Σε κάθε έργο που αναλαμβάνουμε υποσχόμαστε η διάρκεια των εργασιών να είναι η πιο ευχάριστη και δημιουργική περίοδος για όλους μας. Με 15 χρόνια εμπειρία και περισσότερα από 800 έργα, διαθέτουμε έναν εξελιγμένο μηχανισμό όπου φροντίζουμε όλα να κυλούν ομαλά, χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις σε χρόνο, κόστος και αποτέλεσμα.

Η κ. Κική Κ. μιλάει για την εμπειρία της από τη συνεργασία μας στην ανακαίνιση της κατοικίας της. Αναλύει τις παρεμβάσεις που έγιναν προκειμένου ο χώρος να γίνει πιο λειτουργικός και να επιτευχθεί το αισθητικό αποτέλεσμα που ήθελε, ενώ αναφέρεται και στις δυσκολίες του έργου που ολοκληρώθηκε κατά την περίοδο του πολέμου της Ρωσίας-Ουκρανίας και πως αυτές ξεπεράστηκαν.

 

ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ || Μιλάμε ΕΠΙ της ουσίας.

Πώς επιλέξατε την ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ για την ανακαίνιση της μονοκατοικίας σας;

Για πολλά χρόνια συνεργαζόμουν με τον Βασίλη Μπαρτζώκα και την Design Ambassador. Όταν λοιπόν ξεκίνησα να ψάχνω για ένα σπίτι στο κέντρο, ρώτησα τον Βασίλη αρχικά ποιον θα μου πρότεινε για να πάρω κάποιες πληροφορίες και συμβουλές. Εκείνος μου πρότεινε τον Ιωσήφ (*Ιωσήφ Αραμπατζής, ιδιοκτήτης της ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ). Η πρώτη μου γνωριμία με τον ιωσήφ έγινε στα γραφεία της ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ. Η αλήθεια είναι ότι σαν προσωπικότητα με κέρδισε. Με βοήθησε πάρα πολύ στην επιλογή του σπιτιού με τις συμβουλές του. Η αμεσότητα, η φιλικότητα και η ακεραιότητά του, ήταν ό,τι χρειαζόμουν από κάποιον για την επιλογή μου.

Ήρθα στην ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ και επέλεξα την ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ γιατί η προσωπικότητα του Ιωσήφ ήταν αυτή του ανθρώπου που ήθελα να έχω συνεργάτη. Τελικά συνειδητοποίησα πως σε όλη την πορεία της εξέλιξης του έργου, η φιλική προσέγγιση που είχα αρχικά από τον Ιωσήφ, την είχα και με όλη την υπόλοιπη ομάδα της ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ.

Πώς καταλήξατε στην επιλογή του συγκεκριμένου ακινήτου και τι παρεμβάσεις χρειάστηκε να γίνουν για να καλύψει τις ανάγκες σας;

Για περίπου έναν χρόνο, μέχρι να βρω το κατάλληλο σπίτι, έκανα γύρω στις 2-3 συναντήσεις με την ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ, η οποία μου έκανε κάποιες εκτιμήσεις κόστους, ώστε να έχω εικόνα για το τι θα μου κοστίσει η ανακαίνιση. Αυτό με βοήθησε πάρα πολύ στην τελική επιλογή γιατί έτσι κατάλαβα τι πρέπει να προσέξω στο σπίτι που θα επιλέξω πριν ακόμη το αγοράσω.

Όταν τελικά κατέληξα στην αγορά αυτού του σπιτιού γνωρίστηκα με την Αθηνά, την αρχιτεκτόνισσα που ανέλαβε το έργο. Όταν είδε το σπίτι ενθουσιάστηκε κι αυτή με το πόσο φωτεινό και ψηλοτάβανο είναι και τότε μοιράστηκα μαζί της το όραμά μου. Αυτό που ήθελα να κάνω ήταν να κρατήσω τον χαρακτήρα του σπιτιού και να δουλέψουμε λίγο vintage, λίγο boho, λίγο από όλα δηλαδή. Να φέρουμε και το μοντέρνο αλλά παράλληλα να αναδείξουμε την ομορφιά του σπιτιού και την αρχιτεκτονική του. H Αθηνά προχώρησε με κάποιες ιδέες δουλεύοντας πάνω σε αυτό το concept. Μου έκανε δύο αρχιτεκτονικές προτάσεις από τις οποίες επέλεξα την μία, που ήταν αυτό ακριβώς που ήθελα. Τα υλικά και τα πλακάκια έδιναν αυτόν τον χαρακτήρα που ήθελα, postmodern με retro. Αναδείκνυαν πάρα πολύ το σπίτι και ήταν στη χρωματική γκάμα που μου άρεσε και είχα επιλέξει.

Με την Αθηνά συντονιστήκαμε πάρα πολύ καλά στο θέμα του ύφους και της αισθητικής. Ήταν ακριβώς αυτό που ζητούσα, το brief που της είχα δώσει.

Εκτός από το θέμα της αισθητικής, χρειάστηκε να γίνουν κατασκευαστικές παρεμβάσεις;

Όσον αφορά χωροταξικά το σπίτι είχε κάποια θέματα που έχρηζαν επίλυσης. Σε αυτό με βοήθησαν πάρα πολύ η αρχιτεκτόνισσα, ο project manager και ο μηχανικός-εργοδηγός, οι οποίοι βρήκαν πολύ καλές λύσεις για να βελτιώσουμε τη λειτουργικότητα των χώρων.

Αλλάξαμε όλη τη διαρρύθμιση της κουζίνας για να γίνει πιο λειτουργική, κλείσαμε μία πόρτα, μετακινήσαμε έναν τοίχο, αλλάξαμε τη διαρρύθμιση του wc και το μεγαλώσαμε, μετακινήσαμε ντουλάπια, ξηλώσαμε πατώματα, μετακινήσαμε καλοριφέρ… Οπότε έγινε πολλή δουλειά που μπορεί να μην φαίνεται, αλλά επί της ουσίας ήταν πολύ σημαντική και κατά την άποψή μου έπρεπε να γίνει για να μπορέσει να υπάρχει σωστή υποδομή, πέρα από το αισθητικό κομμάτι.

Επίσης λόγω της ηλικίας του σπιτιού, είναι του 1935, χρειάστηκε να κάνουμε αλλαγή στην υδραυλική εγκατάσταση και στα ηλεκτρολογικά. Οπότε η αλήθεια είναι ότι τις πρώτες μέρες όταν αρχίσαμε να ξηλώνουμε γινόταν ένας πανικός εδώ, αλλά όλη η ομάδα ήταν πολύ υποστηρικτική.

Το αποτέλεσμα με δικαίωσε για την επιλογή των συνεργατών. Θεωρώ ότι και η ομάδα πρέπει να είναι πολύ χαρούμενη σε σχέση με το έργο.

Παρουσιάστηκαν δυσκολίες και πώς ανταπεξήλθε η εταιρεία σε αυτές και το χρονικό διάγραμμα;

Σε γενικές γραμμές είμαι ένας άνθρωπος που τα θέλω όλα πολύ οργανωμένα και σχεδιασμένα, ώστε να τηρούνται οι χρόνοι και να είμαστε συνεπείς. Έχω τρελό άγχος να ρέουν τα πράγματα και να τρέχουν τα έργα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχω στο μυαλό μου. Η ομάδα, η αλήθεια είναι ότι με βοήθησε πάρα πολύ στο να απαλλαγώ από τις αιτίες του άγχους μου γιατί ακόμα και όταν εγώ ερχόμουν αγχωμένη είχαν πάντοτε τον τρόπο με πολύ φιλική διάθεση και με λύσεις να με φέρουν πάλι σε μία αίσθηση ότι “Όλα πάνε καλά και το ‘χουμε”! Όπως όλα τα έργα παρουσιάζονται δυσκολίες. Στις δυσκολίες εγώ πάντοτε αναστατώνομαι. Πάντα όμως βρισκόταν η λύση, δηλαδή όταν εγώ ήθελα κάτι, οι άνθρωποι με εξυπηρετούσαν. Όλα τα level, από το πρώτο μέχρι και το υψηλότερο, ήταν όλοι πολύ υποστηρικτικοί. Και αυτό έχω να το πω. Ακόμα και τώρα που έχουν περάσει τέσσερις μήνες από την παράδοση του έργου, αν χρειαστώ κάτι και πάρω τον εργοδηγό ή την αρχιτεκτόνισσα, θα με εξυπηρετήσουν αμέσως και θα βρουν λύσεις σε ότι χρειάζομαι.

Πόσο ικανοποιημένοι μείνατε από τη σχέση κόστους και τελικού αποτελέσματος;

Σαν άνθρωπος ασχολούμαι πάρα πολύ με προϋπολογισμούς. Είναι επαγγελματική διαστροφή. Εξετάζω τις επιλογές μου και βάσει αισθητικής, αλλά και βάσει κόστους. Στην αρχή της ανακαίνισης, πριν ακόμη ξεκινήσει το έργο, είχα κάνει μια εκτεταμένη συζήτηση με τον Ιωσήφ, γιατί φοβόμουν τις ανατιμήσεις λόγω του πολέμου της Ουκρανίας και των καταστάσεων που επικρατούσαν εκείνη την περίοδο. Τότε ο Ιωσήφ μου είχε πει ότι η προσωπική του συμβουλή ήταν πως θα έπρεπε να είχα ήδη ξεκινήσει. Πήρα τη συμβουλή του και βουτήξαμε στα βαθιά. Δυστυχώς, μας πρόλαβαν οι ανατιμήσεις και στην ελληνική αγορά πολλά υλικά, είτε έλειπαν είτε καθυστερούσαν. Οι προμηθευτές δεν μπορούσαν να φέρνουν με τις ίδιες τιμές τα υλικά τα οποία είχαμε επιλέξει αρχικά στην προσφορά μας. Αλλά με την ομάδα της ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ καταφέρναμε να βρίσκουμε αντίστοιχα υλικά, τα οποία ήταν είτε στην Ελλάδα οπότε μπορούσαμε να τα πάρουμε με χαμηλότερο κόστος, είτε να πάμε σε ένα άλλο υλικό ή αξεσουάρ το οποίο ήτανε παρεμφερές αισθητικά και πιο κοντά στην τιμή του budget μας.
Επομένως η αλήθεια είναι ότι το κόστος ήταν υψηλότερο από ότι το είχαμε υπολογίσει στην αρχική προσφορά, όμως σε αυτό έφταιξε κυρίως ο πόλεμος και έπειτα ότι πάντα το μάτι μου πέφτει στο πιο ακριβό, επιλέγω πάντοτε κάτι πιο εξεζητημένο.

Θα συστήνατε την εταιρεία σε κάποιον γνωστό σας;

Θα σύστηνα ανεπιφύλακτα την ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ και αυτό θα το έκανα νιώθοντας χαρούμενη με την επιλογή μου.
Όλη αυτή η διαδικασία της ανακαίνισης ήταν πραγματικά πολύ δημιουργική και μου άφησε πολύ θετικές και ωραίες αναμνήσεις.
Θεωρώ ότι οι αξίες που έχει ο Ιωσήφ σαν άνθρωπος, δηλαδή η ακεραιότητα, η διάθεση να εξυπηρετήσει να βοηθήσει με μία ήσυχη και ήρεμη προσέγγιση, έχουν μεταφερθεί και στην κουλτούρα της εταιρείας. Όλοι οι άνθρωποι με αντιμετώπιζαν σαν φίλη, σαν οικογένεια, δεν αισθανόμουν αυτή τη σχέση του πελάτη και πάντοτε ερχόντουσαν με προτάσεις που με κάλυπταν και αισθητικά αλλά και οικονομικά. Ενώ όσον αφορά την εξυπηρέτηση, ένιωθα πάντοτε ασφάλεια ότι θα βρω αυτό που χρειάζομαι και αυτό που έχω ανάγκη ουσιαστικά, για την ανακαίνιση του σπιτιού μου.

Ναι, θα σύστηνα την εταιρεία ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ σε γνωστούς μου και ήδη το έχω κάνει…

Δείτε το βίντεο:

Δείτε περισσότερα για το έργο εδώ