Την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, είχαμε την τιμή να συμμετάσχουμε σε μια εκδήλωση με μεγάλο ενδιαφέρον για τον χώρο της αρχιτεκτονικής, αλλά και για όλους εμάς στην ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ.
Αγορά οικιστικών ακινήτων και ανακαινίσεις - Νέες κατασκευές - Μπορεί να γίνει απόσβεση;
Με το κόστος υλικών να βρίσκεται σε ανοδική πορεία μια σειρά ερωτημάτων και προβληματισμών βρίσκεται στο επίκεντρο μεγάλου αριθμού ιδιοκτητών ακινήτων που επιθυμούν να προχωρήσουν σε αναβάθμιση των ακινήτων που προωθούν προς πώληση ή ενοικίαση.
Κατά πόσο τελικά μια ανακαίνιση δίνει αξία σε ένα σπίτι, πέρα από την ποιοτική αναβάθμιση της ζωής των ανθρώπων που κατοικούν σε αυτό; Αποτελεί αυτή η ανακαίνιση μια επένδυση που θα μπορέσει να αποσβέσει ένα νοικοκυριό; Γενικότερα, σε τι κατάσταση βρίσκεται σήμερα το κτηριακό απόθεμα κατοικιών στην Αθήνα και στα αστικά κέντρα;
Η αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων και κατοικιών καθίσταται αναγκαία
«Μια ανακαίνιση πραγματικά μπορεί να αλλάξει σημαντικά τη ζωή των ανθρώπων. Εξίσου όμως σημαντικό αντίκτυπο έχει και στην οικονομική αξία του ακινήτου για τον ιδιοκτήτη. Τα επόμενα χρόνια -νωρίτερα από το 2030, ένα ακίνητο που δεν θα πληροί πολύ αυστηρές προδιαγραφές ενεργειακής κατανάλωσης και υγειονομικών υποδομών, θα επιβαρύνεται με δασμούς που θα κάνουν τη χρήση του σχεδόν ασύμφορη. Υπό αυτόν τον όρο η αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων και κατοικιών καθίσταται αναγκαία, δίνοντας κατ’ επέκταση μεγαλύτερη αξία και στο ακίνητο», αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρίας ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ Ιωσήφ Αραμπατζής που έχει ως μότο «ο άνθρωπος αλλάζει τον χώρο και ο χώρος αλλάζει τον άνθρωπο».
Ένα βασικό ερώτημα που απασχολεί μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών ακινήτων προς εκμετάλλευση είναι εάν η επένδυση μιας ανακαίνισης μπορεί να αποσβεστεί σε περίπτωση ενοικίου ή πώλησης της. «Η απάντηση στη συγκεκριμένη ερώτηση είναι πολύ σχετική, καθώς επηρεάζεται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες. Έναν πολύ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η περιοχή. Ανακαινισμένα διαμερίσματα που ανήκουν σε γειτονιές που επιλέγονται από ενοίκους μέσου ή υψηλού εισοδήματος, μπορούν πράγματι να πετύχουν πολύ υψηλότερο μίσθωμα, επιστρέφοντας την επένδυση που έχει γίνει σε αυτά. Αντιθέτως γειτονιές με χαμηλά ενοίκια, κάτω των 6 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, δύσκολα προσφέρουν απόσβεση, όμως μπορούμε να δηλώσουμε με βεβαιότητα πως δίνουν την ευκαιρία στον ιδιοκτήτη για μια καλύτερη συμφωνία, προσεγγίζοντας παράλληλα πιο συνεπείς και σταθερούς ενοικιαστές», αναφέρει ο κ.Αραμπατζής.
Ένα ζήτημα που βρίσκουν μπροστά τους ενοικιαστές και ιδιοκτήτες στη διαδικασία αγοραπωλησιών στον τομέα ακινήτων είναι η γενικότερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτηριακό απόθεμα των κατοικιών. «Στην Αθήνα δυστυχώς διαθέτουμε χαμηλό ποσοστό σύγχρονων κατοικιών και η πόλη μας ανήκει στην κατηγορία των πιο “γερασμένων” της Ευρώπης. Σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε και η οικονομική ύφεση της χώρας μας, τα τελευταία δέκα χρόνια. Σοβαρά προβλήματα που θα πρέπει άμεσα να επιλυθούν, είναι η υψηλή κατανάλωση ενέργειας για τη διαβίωση μέσα στις κατοικίες, η εξαιρετικά κακή ποιότητα των σωληνώσεων ύδρευσης και τα καρκινογόνα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή τους. Ταυτόχρονα η φυσιολογική φθορά που έχει επέλθει στα ακίνητα, επηρεάζει σημαντικά την αισθητική και γαλήνη των κατοίκων μέσα σε αυτά», αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ. Ο κ.Αραμπατζής δηλώνει πάντως αισιόδοξος «Στην εποχή μας ευτυχώς μας δίνεται η ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε άλματα της τεχνολογίας και να επιτύχουμε κατασκευές πιο ασφαλείς, πιο βιώσιμες και πιο φιλικές στη χρήση τους. Σημαντικά παραδείγματα είναι η χρήση για πρώτη φορά στις κατοικίες σκυροδέματος C50/60 που προσφέρει στα κτίρια μεγαλύτερη διάρκεια και αντοχή, οι σύγχρονες μηχανολογικές λύσεις, η μείωση των καταναλώσεων μέσω ψηφιακών εφαρμογών και η σύνδεση διαμερισμάτων με τμήμα φωτοβολταϊκού πάρκου για πράσινη ενέργεια ακόμα και στο κέντρο της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό εργαζόμαστε αυτή την εποχή πάνω στη μελέτη καθ’ όλα ενεργειακά αυτόνομων κατοικιών, με μηδενικές καταναλώσεις και ρύπους και με ανακύκλωση όλων των αποβλήτων εντός του ακινήτου. Οι κατοικίες θα συνδυάζουν τη φύση με την αστική διαβίωση, θα αξιοποιούν τη γη με στόχο έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής για τους ιδιοκτήτες και τις οικογένειές τους και θα χρησιμοποιούν αυτοματισμούς που θα κάνουν την τεχνολογία σύμμαχο και όχι φυλακή μας», προσθέτει.