Ανακαίνιση Μονοκατοικίας

Παλαιά Πεντέλη

Completion: October 29, 2021
Project Type: Ανακαίνιση, 310 τμ
Architects: Έλενα Κρινή, ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ team

Ολική ανακαίνιση τετραώροφης μονοκατοικίας στην Παλαιά Πεντέλη

Το έργο αφορά στον ολικό επανασχεδιασμό τόσο εσωτερικά, όσο και στον περιβάλλοντα χώρο της μονοκατοικίας, με στόχο να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες κατοίκησης της τετραμελούς οικογένειας.

Η κατοικία αποτελείται από ημιυπόγειο που περιλαμβάνει βοηθητικούς χώρους και ξενώνα, ισόγειο που αποτελεί το επίπεδο εισόδου με ενιαία σαλονοτραπεζαρία, κουζίνα και βοηθητικό wc, ενώ στον α’ και β’ όροφο βρίσκονται 3 υπνοδωμάτια, με το καθένα να διαθέτει πλέον τη δική του walk-in closet και λουτρό.

Το μεγαλύτερο θέμα της προηγούμενης διαρρύθμισης ήταν η διαμερισματοποιημένη κάτοψη του ισογείου και του α’ όροφου με στενούς διαδρόμους, που κατακερμάτιζαν τον χώρο και περιόριζαν το φως. Με την καθαίρεση δύο διαχωριστικών τοίχων, ο χώρος της εισόδου-καθιστικού, της τραπεζαρίας και της κουζίνας, που στην προηγούμενη συνθήκη παρέμεναν αποκομμένοι και τυφλοί, δημιουργούν έναν ενιαίο φωτεινό χώρο, σε μια open-plan διάταξη. Τον πυρήνα της σχεδίασης στο ισόγειο αποτελεί η ενιαία ξύλινη κατασκευή που ξεκινά από τον χώρο της τραπεζαρίας και καταλήγει στην κουζίνα, περιλαμβάνοντας την πόρτα που οδηγεί στο wc και τη σκάλα του κάτω επιπέδου. Το υφιστάμενο ξύλινο και μαρμάρινο δάπεδο διατηρήθηκε και συμπληρώθηκε όπου απαιτούνταν, ενώ τα νέα υλικά και χρώματα λειτούργησαν συμπληρωματικά, προκειμένου να προσφέρουν ένα ζεστό και σύγχρονο αποτέλεσμα. Με την ίδια λογική, δύο μικρά δυσλειτουργικά δωμάτια στον α’ όροφο συνενώθηκαν, διαμορφώνοντας ένα φωτεινό master υπνοδωμάτιο, με walk-in closet και δικό του λουτρό.

Η νέα διαρρύθμιση των χώρων, τα υλικά και τα χρώματα, οι κρυφοί φωτισμοί, και οι επεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο συνδυάζονται αρμονικά, προσφέροντας στους ιδιοκτήτες μια νέα εμπειρία κατοίκησης.

Φωτογράφιση: Νίκος Παπαγεωργίου, i-moments