Ανακαίνιση

Παγκράτι

Completion: July 10, 2023
Project Type: Ανακαίνιση, 95 τ.μ.
Architects: Χριστίνα Περβολαράκη

Οροφοδιαμέρισμα στο Παγκράτι με θέα την Αθήνα

Το έργο αφορά στην ολική ανακαίνιση 95 τ.μ. οροφοδιαμερίσματος 8ου ορόφου, κατασκευής του ’90, το οποίο προορίζεται για περιστασιακή χρήση από τους ιδιοκτήτες του, οι οποίοι ζουν μόνιμα στο εξωτερικό. Βασικό κριτήριο για την επιλογή και αγορά του ακινήτου αποτέλεσε η μεγάλη μπροστινή βεράντα, με εξαιρετική θέα στην Αθήνα.

Οι ανάγκες για χώρους που κλήθηκε να καλύψει η νέα μελέτη αφορούν σε ενιαία είσοδο, καθιστικό, κουζίνα και τραπεζαρία, ένα master υπνοδωμάτιο, ένα λουτρό επισκεπτών και ένα βοηθητικό δωμάτιο με βασική χρήση ως χώρος γραφείου και δυνατότητα να λειτουργεί σαν guest room δύο ατόμων. Ως βασικοί χώροι, το καθιστικό και το master υπνοδωμάτιο τοποθετήθηκαν παράλληλα στην μπροστινή βεράντα, και οι μπαλκονόπορτές τους διαπλατύνθηκαν προς εκμετάλλευση της θέας, δεδομένου πως η θέση του διαμερίσματος στην πολυκατοικία, στον τελευταίο όροφο και σε εσοχή ιδεατού στερεού, επέτρεψε την τροποποίηση στοιχείων της πρόσοψης χωρίς, πρακτικά, να την επηρεάζει.

Σημαντικές ιδιαιτερότητες του ακινήτου υπήρξαν οι πολλαπλές κολόνες – προεξοχές στον τοίχο κατά μήκος καθιστικού και κουζίνας, καθώς και η υφιστάμενη ξύλινη πέργκολα στην μπροστινή βεράντα. Σημαντικό ζήτημα προς επίλυση αποτέλεσε η επιθυμία για διαμόρφωση δύο λουτρών, στη θέση ενός της προγενέστερης κατασκευής, με ταυτόχρονη διατήρηση των δύο υπνοδωματίων.

Τα πολλαπλά επίπεδα του εξωτερικού τοίχου αντιμετωπίστηκαν με κατασκευή ξυλουργικής σύνθεσης κατά μήκος του, από το νέο τζάκι έως την κουζίνα, χρησιμοποιώντας τα διαφορετικά βάθη των επίπλων, όπως προέκυψαν, για τη διαμορφωση της κουζίνας, αποθήκευση και διακόσμηση. Η ξύλινη πέργκολα διατηρήθηκε και συντηρήθηκε, αποτελώντας το μόνο στοιχείο που διατηρήθηκε αυτούσιο κατά την ανακαίνιση. Η μελέτη, σε επίπεδο κάτοψης και κατασκευαστικού σχεδίου, εκπονήθηκε ιδιαίτερα λεπτομερώς, ώστε όλα τα θέματα διαμόρφωσης,  επιλογής υλικών αλλά και των πολλαπλών ειδικών κατασκευών, να έχουν οριστικοποιηθεί κατά την έναρξη των εργασιών.

Η αισθητική του χώρου, σύμφωνα με την επιθυμία των ιδιοκτητών, σχεδιάστηκε σε minimal ύφος, με τη βασική παλέτα να περιλαμβάνει λευκό, γκρι, φυσικό ξύλο και μαύρο, και αποχρώσεις απαλού πράσινου και μπλε στα δύο λουτρά. Έτσι, διατηρείται ευελιξία στην διακόσμηση, μέσα από τα έπιπλα, τα υφάσματα και τα λοιπά αντικείμενα επιλογής του χρήστη, σε ήπιους ή ζωηρούς τόνους.

Ιδιαίτερη επιμέλεια δόθηκε, ακόμη, στον φωτισμό του διαμερίσματος, με επιλογή φωτιστικών σωμάτων και τοποθέτησή τους σε θέσεις ώστε να καλύπτουν όλους τους χώρους, δίνοντας δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε  έντονο συνολικό ή ήπιο ατμοσφαιρικό φωτισμό.

Τέλος, για τις δύο βεράντες, κατά μήκος των μεταλλικών κιγκλιδωμάτων, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν μεταλλικές ζαρντινιέρες με εγκατάσταση για αυτόματο πότισμα, ώστε οι φυτεύσεις να διατηρούνται κατά τα διαστήματα απουσίας των ιδιοκτητών.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαγεωργίου, i-moments