Διαχωρισμός ρετιρέ

Αθήνα

Completion: June 20, 2023
Project Type: Ανακαίνιση, 190 τ.μ.
Architects: Έλενα Κρινή

Διαχωρισμός ρετιρέ στο κέντρο

Το ρετιρέ των 190 τ.μ. βρίσκεται στον 5ο όροφο μιας πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας, με απεριόριστη θέα προς την Ακρόπολη. Ο χώρος ανακατασκευάστηκε ριζικά με στόχο τον διαχωρισμό σε δύο νέα διαμερίσματα, ένα μεγάλο διαμέρισμα 145 τ.μ. και μια γκαρσονιέρα 45 τ.μ.

Το πρώτο διαμέρισμα των 145 τ.μ. καλείται να καλύψει τις ανάγκες μιας σύγχρονης τετραμελούς οικογένειας, και να αξιοποιήσει στο έπακρο την απρόσκοπτη θέα προς την Ακρόπολη. Έτσι η παλιά διάταξη αναδιαμορφώθηκε πλήρως, προκειμένου η είσοδος του σπιτιού, η τραπεζαρία, το καθιστικό και η κουζίνα να αποτελέσουν έναν ενιαίο χώρο  αντάμωσης και επικοινωνίας, σχήματος “Γ”, με χαρακτηριστικό τους το άπλετο φως και την εντυπωσιακή θέα. Ένας διάδρομος σε σχήμα καμπύλη οδηγεί στους ιδιωτικούς χώρους- δωμάτια: δύο παιδικά υπνοδωμάτια, ένα master υπνοδωμάτιο με walk-in closet και en-suite λουτρό, ένα λουτρό και ένα WC.

Η γκαρσονιέρα των 45τμ. αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο κουζίνας – καθιστικού, ένα λουτρό και ένα υπνοδωμάτιο.

Οι διαφορετικοί τύποι δαπέδου αντικαθίστανται από ένα ενιαίο ξύλινο πάτωμα, ενώ τα διάφορα πατάρια του αρχικού διαμερίσματος αποξηλώνονται πλήρως, για να δοθεί μεγαλύτερο ύψος στους χώρους. Σε όλες τις οροφές δημιουργήθηκαν ψευδοροφές για την κάλυψη αναγκών μόνωσης του ρετιρέ, αλλά και για τη δημιουργία κρυφών φωτισμών.

Και στα δύο διαμερίσματα έμφαση δόθηκε στους μεγάλους αποθηκευτικούς χώρους, ενώ παντού κυριαρχούν το ξύλινο δάπεδο, οι ξύλινες κατασκευές και επενδύσεις, οι ανοιχτόχρωμοι τοίχοι και οι κρυφοί φωτισμοί που αναδεικνύουν τα υλικά.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαγεωργίου, i-moments