Ανακαίνιση διαμερίσματος

Νεάπολη

Completion: October 24, 2022
Project Type: Ανακαίνιση, 75 τμ
Architects: Plaini & Karahalios

Η ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ ολοκλήρωσε πρόσφατα την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος 75τ.μ. στην περιοχή της Νεάπολης, στην Αθήνα.

Η ιδιοκτησία, που βρίσκεται σε πολυκατοικία της δεκαετίας του ’70, άλλαξε τη βασική της χρήση από χώρο κύριας κατοικίας σε διαμέρισμα περιστασιακής χρήσης για οικογένεια πέντε ατόμων. Η αρχιτεκτονική μελέτη του γραφείου Plaini and Karahalios Architects προ-έβλεπε την αναδιάταξη των χώρων και την πλήρη αναβάθμιση των δικτύων και των επι-φανειών.

Από τα υπάρχοντα στοιχεία συντηρήθηκαν τα δρύινα δάπεδα στον χώρο διημέρευσης και στο υπνοδωμάτιο με οικολογικά βερνίκια νερού, καθώς και τα μωσαϊκά των εξωστών.
Στον χώρο της εισόδου, την κουζίνα και την τραπεζαρία τοποθετήθηκαν πλακίδια διά-στασης 90Χ90cm. Στο λουτρό η αντίστοιχη επιλογή ακολουθήθηκε και στην επένδυση των τοίχων, όσο και στον πάγκο του νιπτήρα με ειδική κατασκευή χωρίς αρμούς.

Σημαντικό στοιχείο τόσο αισθητικά όσο και τεχνικά, αποτελούν οι ξυλουργικές κατα-σκευές που διατρέχουν όλο το διαμέρισμα. Ο χώρος της εισόδου επενδύθηκε με δρύινα πανέλα δημιουργώντας ένα κρυφό βεστιάριο. Ο χώρος της τραπεζαρίας ορίστηκε από τη μελέτη με δύο βασικά ερμάρια από λάκα, με το ένα από τα δύο ως φωτιζόμενη βιτρίνα. Οι κατασκευές συνεχίστηκαν στο διάδρομο, εμπεριέχοντας το χώρο του πλυντηρίου και τη βοηθητική αποθήκευση και κατέληξαν στο έπιπλο του υπνοδωματίου με τη δίχρωμη ντουλάπα και τη φωτιζόμενη κατασκευή για το κεφαλάρι και τα κομοδίνα.
Στο ημιδημόσιο τμήμα του χώρου διημέρευσης κατασκευάστηκε μεταλλικό σύστημα για τρεις κουκέτες, με κατακόρυφη σκάλα και συρταρωτό τμήμα. Στον ίδιο χώρο τοποθετή-θηκε κρυφή ντουλάπα που ενίσχυσε περαιτέρω το εύρος των χώρων αποθήκευσης.

Για το σύστημα θέρμανσης του διαμερίσματος διατηρήθηκε η υπάρχουσα εγκατάσταση του φυσικού αερίου ενώ για το λουτρό τοποθετήθηκε ειδικό σύστημα ηλεκτρικής ενδο-δαπέδιας θέρμανσης για τη διατήρηση του χώρου σε επίπεδα θερμικής άνεσης.

Αρχιτεκτονική: Plaini and Karahalios Architects
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαγεωργίου