Ανακαίνιση

Αθήνα

Completion: March 23, 2023
Project Type: Aνακαίνιση, 135τ.μ
Architects: Αθηνά Σαλλάμ

Το διαμέρισμα των 135 τ.μ. βρίσκεται στον 2ο όροφο μιας πολυκατοικίας του 1935, στο κέντρο της Αθήνας.

Στόχος της ανακαίνισης ήταν η δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου, ο οποίος θα συνέχιζε να διατηρεί την αυθεντική ταυτότητα της εποχής εκείνης. Ένας νέος ζεστός, φωτεινός και λειτουργικός χώρος δημιουργήθηκε, ο οποίος μπορεί να προσφέρει την ηρεμία, χαλάρωση και απομόνωση που αποζητά η ιδιοκτήτρια για τις στιγμές που θα περνάει σε αυτόν.

Σημαντικές επεμβάσεις έγιναν στους χώρους προκειμένου να τροποποιηθεί η χρήση τους και να γίνουν πιο λειτουργικοί οι βοηθητικοί. Ένα γραφείο – βιβλιοθήκη και ένα δωμάτιο yoga δημιουργήθηκαν, μία walk in closet ενσωματώθηκε στο υπνοδωμάτιο, μια μικρή αποθήκη προστέθηκε στον διάδρομο που ένωνε το χωλ με το γραφείο και το wc διευρύνθηκε, ώστε όλα μαζί να καλύψουν τις ανάγκες της ιδιοκτήτριας.

Το παλιό ξύλινο δάπεδο διατηρήθηκε και υπέστη επεξεργασία δίνοντας έναν πιο ανοιχτό τόνο, ενώ μέρος του αποξηλώθηκε στην είσοδο, στο κυρίως λουτρό, στο μικρό μπάνιο, στην κουζίνα και στο διάδρομο. Προσεκτικές επιλογές σε πλακάκια και υλικά, φροντίζουν να αποδώσουν την αισθητική που επιθυμούσε η ιδιοκτήτρια, διατηρώντας όμως ταυτόχρονα τη συνοχή με το υπόλοιπο σύνολο τη κατοικίας. Στο μπάνιο η διχρωμία λευκού και μαύρου δίνει το ύφος της εποχής ’35 Oxford & London subway, ενώ στο WC & στην κουζίνα η πολύχρωμη χρωματική παλέτα θυμίζει Ισπανία και ταινίες του Αλμοδοβάρ.

Η χρωματική παλέτα, τα ιδιαίτερα υλικά και η κυριαρχία του ξύλου στο δάπεδο και στα κουφώματα, σε συνδυασμό με τις antique λεπτομέρειες και τα φυτά εσωτερικού χώρου, συμβάλλουν όλα μαζί στη γενικότερη ταυτότητα της κατοικίας.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Αθηνά Σαλλάμ
Κατασκευαστική εταιρία: ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ
Επιβλέπων μηχανικός: Γιώργος Παπαρίζος
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαγεωργίου