Green Suites 5* Boutique Hotel || Innovative. Futuristic. Eco-luxury

Το Green Suites 5* Boutique Hotel, αποτελεί το μοναδικό ξενοδοχείο που κατασκευάστηκε και παραδόθηκε το 2020 στην Αθήνα. Ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του την οποία υπογράφει το  γραφείο Plaini and Karahalios Architects.

Παρά τις υψηλές κατασκευαστικές απαιτήσεις, το κτίριο ολοκληρώθηκε σε μόλις 9 μήνες. Ακολουθεί όλα τα σύγχρονα ενεργειακά πρότυπα, ενώ ο ιδιαίτερος γλυπτικός σχεδιασμός του, με τα προσεγμένα υλικά και τον φωτισμό, προσφέρουν μία ξεχωριστή εμπειρία διαμονής στον φιλοξενούμενο.

Το κτήριο στην εξωτερική του όψη, αν και βασιζόμενο στις μορφές της σύγχρονης ενυπόγραφης αρχιτεκτονικής, μεταφέρει το δικό του οπτικό μήνυμα, σεβόμενο πλήρως τη γενικότερη αισθητική της περιοχής.

Το ξενοδοχείο Green Suites βρίσκεται σε μία πάροδο της οδού Πατησίων. Η δυναμικότητα του είναι 42 δωμάτια και η επιφάνεια του 2300μ2 που αναπτύσσονται σε 10 επίπεδα. Πρόκειται για μια νέα οικοδομή με τεχνικές απαιτήσεις καθώς περιλαμβάνει δύο επίπεδα υπογείων, ανελκυστήρα αυτοκινήτων και κολυμβητική δεξαμενή στο δώμα. Η προσέγγιση της κατασκευής ακολουθεί τα σύγχρονα ενεργειακά πρότυπα, όπως η χρήση θερμοπρόσοψης για την επένδυση του κτιρίου, ενεργειακά κουφώματα και φωτοβολταϊκά συστήματα.

Η υλοποίηση του Green Suites Boutique Hotel ήταν ένα ιδιαίτερα απαιτητικό project με υψηλές απαιτήσεις σε εργασίες αντιστήριξης λόγω της γειτνίασής του με 13 ιδιοκτησίες. Το κτίριο κατασκευάστηκε και παραδόθηκε στους ιδιοκτήτες εντός 9 μηνών. Το ξενοδοχείο ξεχωρίζει για την αρχιτεκτονική του την οποία υπογράφει το  γραφείο Plaini and Karahalios Architects. Τα 40 δωμάτια και οι 2 σουίτες του Green Suites 5* Boutique Hotel, με τον ιδιαίτερο γλυπτικό σχεδιασμό τους προσφέρουν μία ξεχωριστή εμπειρία διαμονής. Το πληθωρικό lobby και το εστιατόριο στο ισόγειο, σε χώρους και φόρμες με ιδιαίτερα υλικά και φωτισμό, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Στο δώμα του ξενοδοχείου, η ανοιγοκλεινόμενη πισίνα και το pool bar, προστατευμένα από τη συρόμενη pergola, με άπλετη θέα στο λεκανοπέδιο, προσφέρουν μία μοναδική αίσθηση χαλάρωσης και ευεξίας. 

Η βασική ιδέα για τα εσωτερικά του κτιρίου είναι η διάρρηξη της ορθοκανονικής γεωμετρίας των χώρων και η εισαγωγή ροϊκών σχημάτων και μορφών. Η τεχνική για την οπτική κατάργηση των ορίων υπήρξε η καθολική εξάλειψη των ακμών στις κατασκευές που εμπεριέχονται στο γεωμετρημένο κέλυφος, αλλά και η χρήση του χρώματος ως ενοποιητικού στοιχείου όλων των επιφανειών. Στην πρόσοψη τοποθετήθηκε ένθετο μεταλλικό πέτασμα που ενοποιεί οπτικά το κτίριο καθ’ ύψος, εντείνοντας τον κατακόρυφο άξονα και αναιρώντας τον οριζόντιο κατακερματισμό που προκύπτει από τους γραμμικούς εξώστες.

Το κτίριο παρουσιάζει κοινότυπα χαρακτηριστικά και δεν διαφοροποιείται από τις πολυκατοικίες αντίστοιχης κλίμακας που το περιβάλλουν. Η ένθετη διακοσμητική όψη έχει στόχο τη νοηματοδότηση του κτιρίου. Πρόκειται αδιαμφισβήτητα για ένα decorated shed, δεδομένου ότι μεταφέρει ένα οπτικό μήνυμα, καλύπτοντας μονοδιάστατα το κτίριο σαν διαφημιστική πινακίδα. Ταυτόχρονα όμως λειτουργεί και ως duck, αναφερόμενο στις μορφές της σύγχρονης ενυπόγραφης αρχιτεκτονικής. 

Για την υλοποίηση του έργου συνεργάστηκαν οι:

Κατασκευή: Επίκυκλος Τεχνική Κατασκευαστική

Μελέτη Πρόσοψης και Εσωτερικών Χώρων: Plaini and Karahalios Architects

Στατική Μελέτη: Λυκούργος Πολυχρονόπουλος

Μηχανολογική Μελέτη: Τιμαίος Τεχνική

Μελέτη Φωτισμού: Site Specific

Φωτογραφίες: Spyros Hound Photography