Kατάστημα, showroom & γραφεία Gruppo Cucine: ένας χώρος εμπειρίας και δημιουργικότητας με τη φιλοσοφία "Design Different"

Το έργο απέσπασε το Χρυσό βραβείο στα Interiors Awards 2022 της BOUSSIAS, στην κατηγορία Ολοκληρωμένο έργο / Retail interior / Chain Store.

Στα τρία επίπεδα του νέου καταστήματος της Gruppo Cucine στη Νέα Σμύρνη, φιλοξενούνται όλα τα τελευταία επιτεύγματα των συνεργαζόμενων με την εταιρεία brands, προσφέροντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να γνωρίσουν όλες τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις στο χώρο των επίπλων κουζίνας και ντουλάπας. Στον ίδιο χώρο στεγάζονται και οι διοικητικές υπηρεσίες, εξασφαλίζοντας την άνετη λειτουργία της εταιρείας. Η διαφορετικότητα που υποδεικνύει το μότο της Gruppo Cucine, “Design different”, συναντάται σε κάθε σχεδιαστική και κατασκευαστική λεπτομέρεια του χώρου, κάνοντάς τον να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου.

Το αρχικό ζητούμενο του έργου ήταν η δημιουργία ενός χώρου που θα ξεπερνά τα στερεότυπα μιας απλής έκθεσης κουζίνας και ντουλάπας, αλλά θα είναι μια εντελώς διαφορετική προσέγγιση που θα προσφέρει μια νέα εμπειρία στον επισκέπτη μέσα από την οποία θα μπορεί να αντιληφθεί καλύτερα το προϊόν.

Η φιλοσοφία ήταν η δημιουργία ενός χώρου που θα λειτουργεί συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με τα πολλά και διαφορετικά προϊόντα που διαθέτει η εταιρεία και αποτελούν από μόνα τους δημιουργικές συνθέσεις.

Έτσι η αρχιτεκτονική μελέτη και η κατασκευαστική προσέγγιση, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά βασίστηκε σε απλές και λιτές λύσεις που μπορούν να ταιριάξουν επιτυχώς με τα προϊόντα της εταιρείας, ενισχύοντας παράλληλα την ανάδειξή τους.

Εξωτερικά έγινε χρήση του “Klostra”, ένα στοιχείο που αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν της εταιρείας Gruppo Cucine, δίνοντας μία σαφή ταυτότητα στο κτίριο. Το στοιχείο αυτό αποτελεί υπόβαθρο για την τοποθέτηση των ταμπελών της εταιρείας, έχοντας παράλληλα διαφάνεια που προσφέρει διαμπερότητα στο κτίριο και επιτρέπει στον εξωτερικό θεατή να έχει άμεση οπτική επαφή με το εσωτερικό του καταστήματος.

 

Άλλο ένα βασικό στοιχείο της φιλοσοφίας της εταιρείας Gruppo Cucine είναι η χρήση του πρασίνου. Έτσι και στο κατάστημα της Νέας Σμύρνης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη δημιουργία πράσινων χώρων προσφέροντας ένα όμορφο και οικείο περιβάλλον, που προάγει την ηρεμία και ευνοεί τις συνθήκες για διάλογο.

Σε συνέχεια του πολύ γνωστού “πράσινου κήπου” στην πίσω πλευρά του καταστήματος της Κηφισίας, αντίστοιχα και εδώ δημιουργήθηκαν εξωτερικοί χώροι οι οποίοι συνδέονται με τους εσωτερικούς, προσφέροντας ένα ανοιχτό διάλογο και μια νέα εμπειρία στον πελάτη.

Εσωτερικά το κτίριο σχεδιάστηκε με στόχο να επικοινωνεί τον χαρακτήρα της Gruppo Cucine, διατηρώντας αρχιτεκτονικά και κατασκευαστικά μια συνέχεια και συνέπεια με τα υπόλοιπα καταστήματα της αλυσίδας. Έτσι, επιλέχθηκαν σκούρες οροφές, ενώ έμφαση δόθηκε στην απλή αλλά ταυτόχρονα υποστηρικτική λειτουργία του τρόπου με τον οποίο τοποθετούνται τα προϊόντα στον χώρο, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να τα εξερευνεί με έναν ενεργό τρόπο.

Έμφαση δόθηκε στον φυσικό φωτισμό που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τα προϊόντα, προσφέροντας παράλληλα ενεργειακή εξοικονόμηση.

Το κατάστημα διαθέτει πρόσβαση και υποδομές που διευκολύνουν τα άτομα με κινητικές δυσκολίες καθώς και ανελκυστήρα που δίνει πρόσβαση σε όλα τα επίπεδα.

Ως προς τους χώρους πώλησης, στόχος ήταν να ενσωματωθούν στον εκθεσιακό χώρο, χωρίς να αποτελούν ξεχωριστό τμήμα. Αυτό επιτεύχθηκε με τη χρήση διαχωριστικών καρέ αλουμινίου, ένα ακόμη σημαντικό αρχιτεκτονικό στοιχείο που διαμορφώνει τους διαχωρισμούς.

Άλλη μία αρχιτεκτονική πρόκληση του έργου ήταν ο συνδυασμός του showroom του καταστήματος με τα γραφεία της εταιρείας. Στόχος ήταν να μπορούν να συνυπάρξουν τα δύο αυτά στοιχεία πετυχαίνοντας μια αισθητική και λειτουργική αλληλεπίδραση, επικοινωνώντας παράλληλα στον χρήστη τη βασική φιλοσοφία της Gruppo Cucine.

Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο να δημιουργήσουμε έναν ξεχωριστό χώρο εμπειρίας τόσο για τον πελάτη, όσο και για τον επαγγελματία αρχιτέκτονα που τον επισκέπτεται. Θέλοντας ο εκθεσιακός χώρος να ξεπερνά τα συνηθισμένα, δημιουργήσαμε ένα ευχάριστο και ζεστό περιβάλλον το οποίο λειτουργεί ταυτόχρονα με απλό και δημιουργικό τρόπο για τον επισκέπτη. Έτσι το κατάστημα λειτουργεί ως ένας χώρος φιλοξενίας, στον οποίο ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να δει τα προϊόντα σε ένα περιβάλλον που αισθάνεται οικεία, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο πραγματικό που θα βιώνει, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει την κατάλληλη επιλογή.

Το τελικό αποτέλεσμα δίνει μία ιδιαιτερότητα στην εικόνα της Gruppo Cucine, τοποθετώντας την σε ένα ξεχωριστό κάδρο σε σχέση με τον ανταγωνισμό, κάτι το οποίο ήταν και η αρχική μας πρόθεση. Έπειτα από μια σειρά καταστημάτων που έχουν υλοποιηθεί σε μια κοινή λογική, όπως και το συγκεκριμένο έργο της Νέας Σμύρνης, καταφέραμε να δημιουργήσουμε για την εταιρεία ένα σαφές και πολύ ξεχωριστό αποτύπωμα, συνδυάζοντας αρμονικά τους χώρους εμπειρίας των πελατών με τους χώρους εργασίας. Ένα ενιαίο σύνολο, όπου τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι επισκέπτες χρησιμοποιούν τον χώρο με έναν όμορφο και δημιουργικό τρόπο.

 

Η τελική εικόνα ξεπερνά κατά πολύ την έννοια ενός καταστήματος. Αποτελεί έναν χώρο εμπειρίας και δημιουργικότητας που ξεχωρίζει σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Σωτήρη Ανυφαντή για την ξεχωριστή συνεργασία και τα λόγια του που μας τιμούν ακόμη μια φορά:

“Η κατασκευαστική προσέγγιση της εταιρείας ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ ήταν για ακόμη μία φορά εξαιρετική. Έχοντας πλέον συνεργαστεί σε πάρα πολλά έργα, καταλήγω πως αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει είναι η απόλυτη υποστήριξή της σε όλα τα επίπεδα χωρίς να υπολογίζει τις κατασκευαστικές δυσκολίες του έργου.

Οι περισσότερες κατασκευαστικές εταιρείες αντιμετωπίζουν ψυχρά τα σχέδια του αρχιτέκτονα υπολογίζοντας σοβαρά τα κοστολόγια. Αντίθετα, όταν συνεργάζεσαι με την εταιρεία ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ, γνωρίζεις πως αναλαμβάνοντας να υλοποιήσει την αρχιτεκτονική σου πρόταση, δεν θα σε περιορίσει, ούτε θα είναι απλά “το επιτελικό σου χέρι”, αλλά θα συμμετέχει ενεργά στο όραμα το δικό σου και του πελάτη, δημιουργώντας σχέσεις εμπιστοσύνης. Είναι εξαιρετικά σπάνιο, αλλά ταυτόχρονα και το πιο σημαντικό, η κατασκευαστική εταιρεία να αποτελεί στοιχείο έμπνευσης για κάθε έργο και η ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ το πετυχαίνει κάθε φορά.”

 

Σωτήρης Ανυφαντής

A2 Architects

 

Αρχιτεκτονική μελέτη: Α2 Architects
Κατασκευή: ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ Τεχνική Κατασκευαστική
Φωτογράφιση: Montazlab
Τοποθεσία: Ν. Σμύρνη, Αθήνα
Έτος ολοκλήρωσης έργου: 2021