«Το κουτί που πετάει» προσθήκη κατοικίας στο Χαϊδάρι της Μυρτώς Κιούρτη

Κάποια έργα συμβαίνουν για να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας και να μας θυμίζουν πως μπορούμε πραγματικά να χτίσουμε ένα νέο κόσμο όπως μας αξίζει.

“Το κουτί που πετάει” της αρχιτέκτονος Μυρτώς Κιούρτη, είναι ένα υψηλού επιπέδου έργο στην περιοχή του Χαϊδαρίου που αφορά στην προσθήκη νέας κατοικίας σε όροφο. Βασικό χαρακτηριστικό αυτού του έργου είναι η συσχέτιση του σχεδιασμού του χώρου με τις βαθύτερες πτυχές του ψυχισμού των κατοίκων.

Η υψηλή του αρχιτεκτονική συνδυάστηκε με μια απαιτητική κατασκευή, κατατάσσοντάς το στην κατηγορία των έργων που βασίζονται στην “Καλή Αρχιτεκτονική” μέσα από την “Υπέρβαση”. 

 

Δείτε το video που αποτυπώνει τη διαδικασία κατασκευής του κήπου στο link

Η ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ συμμετείχε με υπερηφάνεια στο έργο αυτό παραμένοντας ευγνώμων στην κ. Κιούρτη για την εμπιστοσύνη της και την εξαιρετική συνεργασία. Η ίδια περιγράφει τη σημασία της υπέρβασης σε ένα έργο, με λόγια που μας τιμούν και μας υπενθυμίζουν την υψηλή ευθύνη μας στον κόσμο αυτό.

 

“Η Επίκυκλος είναι από τις ελάχιστες κατασκευαστικές εταιρείες που εδώ και χρόνια στηρίζουν την καλή αρχιτεκτονική στην Ελλάδα. Το έργο μου «Το κουτί που πετάει: προσθήκη κατοικίας στο Χαϊδάρι» δεν θα είχε ολοκληρωθεί χωρίς την συμβολή της. Θα μπορούσα να πω πολλά για την εταιρεία, για τον άψογο επαγγελματισμό που την χαρακτηρίζει, για τους εξαιρετικούς συνεργάτες που την στελεχώνουν, για τα υψηλού επιπέδου συνεργεία της αλλά και για το ήθος που διαπνέει την πρακτική της. Όμως προτιμώ να αναφερθώ στην Επίκυκλος με μια άλλη λέξη που κατά την γνώμη μου αποδίδει πιο εύγλωττα το πώς λειτουργεί: Υπέρβαση. Στην Επίκυκλος συνάντησα συνεργάτες που είναι έτοιμοι να κάνουν τις δύσκολες υπερβάσεις, μπροστά στις οποίες οι περισσότεροι δειλιάζουν. Υπέρβαση σημαίνει να είναι κανείς ανοιχτός σε μια νέα ιδέα, ακόμα κι αν αυτή τον ξαφνιάζει, του ανατρέπει σιγουριές και συνήθειες, ή ακόμα και όταν η υλοποίησή της μοιάζει ακατόρθωτη. Υπέρβαση σημαίνει να είναι κανείς πρόθυμος να δουλέψει σε μη συμβατικά σχήματα, έξω από προγράμματα, πολύ περισσότερο από όσο είχε προβλέψει με μόνο έναν στόχο: να επιτευχθεί το εξαιρετικό. Υπέρβαση τέλος σημαίνει να παλεύεις με υπομονή και χαμόγελο απέναντι σε αλλεπάλληλες δυσχέρειες, να μην το βάζεις κάτω, να πιστεύεις στο έργο και να το υποστηρίζεις μέχρι τέλους, δίχως δισταγμό. Η Επίκυκλος δεν συνέβαλε μόνο στην πραγματοποίηση του δικού μου αρχιτεκτονικού οράματος, αλλά ενίσχυσε την πίστη μου πως στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις με τις οποίες μπορούμε να χτίσουμε το νέο, αστικό τοπίο που μας αξίζει.”

Αρχιτέκτων Μυρτώ Κιούρτη

Συντελεστές & στοιχεία έργου:

Αρχιτέκτων: Μυρτώ Κιούρτη

Χρόνος μελέτης 2014-2016

Χρόνος αποπεράτωσης 2021

Στατική μελέτη: Ιωάννης Κιούρτης – Θάνος Κιούρτης

Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη: Ιωάννης Βασιλειάδης

Κατασκευή ACRM – ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ

Σύμβουλος στατικών Ιωάννης Μυλωνάς, Λυκούργος Πολυχρονόπουλος

Επίβλεψη Ιωάννης Μυλωνάς

Διαχείριση έργου-project management Βαλάντης Σαράντος

Επίπλωση και εξοπλισμός Χάρις Δημήτρουλα

Ειδικοί συνεργάτες Μαρία Γκουρογιάννη, Ιωσήφ Αραμπατζής, Αγγελική Μαμούση

Φωτογραφία Γιώργος Σφακιανάκης