Συνέντευξη του CEO, Ιωσήφ Αραμπατζή στο Fortune Δεκεμβρίου

Mια νέα εποχή στον κατασκευαστικό κλάδο με επίκεντρο τον άνθρωπο

– Με περισσότερα  από 600 ολοκληρωµένα έργα, η εταιρεία ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ µας αποκαλύπτει τι επιφυλάσσει η επόµενη ηµέρα στις κατασκευές.
(το άρθρο όπως δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Fortune)

 

“Η εταιρεία ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ ιδρύθηκε το 2008, µέσα στην οικονοµική κρίση, µε στόχο να δηµιουργήσει µια σύγχρονη, διαφορετική πραγµατικότητα στον κατασκευαστικό κλάδο. Χωρίς κεφάλαια, δάνεια ή επιδοτήσεις, αλλά µε όνειρο τα πιο όµορφα κτίρια, η εταιρεία έκανε δυναµικά τα πρώτα της βήµατα.

Το Fortune µίλησε µε τον Ιωσήφ Αραµπατζή, ιδρυτή της τεχνικής κατασκευαστικής εταιρείας ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ, για την υπάρχουσα κατάσταση της ελληνικής αγοράς, αλλά και για τις αλλαγές που στοχεύει να φέρει η εταιρεία στα νέα κτίσµατα.

Πώς µια κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα διαχειρίστηκε τη µεγάλη περίοδο της κρίσης;
Ίδρυσα την εταιρεία σε µία περίοδο που η οικονοµία αλλά και η κοινωνία µας κατέρρεε. Η ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ κατάφερε να ξεχωρίσει και να πετύχει όταν πολλές επιχειρήσεις έκλειναν και συρρικνώνονταν. Η επιτυχία της εταιρείας στηρίζεται στις σχέσεις µεταξύ εργαζοµένων, πελατών και προµηθευτών που χαρακτηρίζονται από ευγένεια, εφευρετικότητα και δοτικότητα.

Τα γραφεία της εταιρείας ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ 

Με τι ασχολείται η ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ;
Η ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ καλύπτει ταυτόχρονα τρεις βασικές κατηγορίες έργων. Κατέχει ηγετική θέση στις ανακαινίσεις κατοικιών σε ιδιώτες και επενδυτές, ενώ παράλληλα αναλαµβάνει εργολαβίες µεγάλης κλίµακας για επενδυτές
και ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Επίσης προσφέρει κατοικίες προς πώληση σε κτίρια που κατασκευάζει ή ανακαινίζει.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που σας ξεχωρίζουν ως εταιρεία;
Πάντα είχαµε ένα ξεκάθαρο όραµα για το αποτύπωµα που θέλαµε να αφήσουµε ως εταιρεία. Θέλοντας να κάνουµε τον κόσµο µας πιο όµορφο και τη διαδικασία της κατασκευής µια ευχάριστη εµπειρία, αναπτύξαµε τις κατάλληλες συνθήκες για να το επιτύχουµε. Υποστηρίζουµε έναν σύγχρονο τρόπο κατασκευής µέσα από υπηρεσίες που φωτίζουν τη σχέση της ανθρώπινης ψυχολογίας και του κτίσµατος, ασχολούµαστε µε την αντοχή και την σύνθεση υλικών στο ερευνητικό µας τµήµα και χρησιµοποιούµε τεχνολογικές καινοτοµίες όπως η ηλεκτρονική παρακολούθηση έργου. Ήµασταν η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε στην αγορά τα προκοστολογηµένα πακέτα ανακαίνισης κατοικιών. Καταφέραµε να ολοκληρώσουµε πάνω από 600 ανακαινίσεις κατοικιών. Αντίστοιχα, δηµιουργήσαµε τα προκοστολογηµένα πακέτα ανακαίνισης ξενοδοχείων, που έγιναν η αφορµή να ασχοληθούµε µε την κατασκευή και την ανακαίνιση τουριστικών καταλυµάτων.

Ανακαινισμένο διαμέρισμα στον Κορυδαλλό 

Ποιος ο ρόλος της εταιρείας στα νέα δεδοµένα στον χώρο της κατασκευής και του real estate στην Ελλάδα;
Η ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ παρουσιάζει την νέα εποχή κατασκευών. ∆εν βλέπουµε πλέον ιδιοκτήτες, αλλά χρήστες. Οι απαιτήσεις των ανθρώπων από τα κτίρια έχουν αλλάξει. Οι παλιότερες γενιές ήθελαν ένα σπίτι στο οποίο να κατοικήσουν και τα παιδιά τους µελλοντικά. Σήµερα η ακίνητη περιουσία επαναπροσδιορίζεται από την ποιότητα της, την ευκολία προσαρµογής της σε διαφορετικές ανάγκες και την υπεραξία που αποκτά όταν µπορεί µε ευελιξία να αλλάζει χρήστη ή ιδιοκτησιακό καθεστώς. Με αυτή την αντίληψη δηµιουργούµε για τα επόµενα χρόνια µια νέα εποχή επαγγελµατικών σχέσεων και χώρων, που θα µπορούν να αλλάζουν µε τη χρήση νέων τεχνολογιών και υλικών εύκολα, ανάλογα µε τις ανάγκες των ανθρώπων.

Πώς διασφαλίζετε ως εταιρεία την αρµονία µεταξύ αισθητικής και λειτουργικότητας;
Στην ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ αντιληφθήκαµε νωρίς ότι µια κατασκευαστική για να παράγει άρτιο αποτέλεσµα πρέπει να στηρίζεται στην υψηλή αρχιτεκτονική και ορίσαµε τις παρακάτω αρχές:
– Σεβασµός στην αρχιτεκτονική µελέτη κατά τη διαδικασία υλοποίησής της,
– Εγγύηση διατήρησης των ισορροπιών µεταξύ κατασκευαστικής, µελετητή και πελάτη.
– Απόλυτη διαφάνεια στη διαχείριση του έργου, από την αρχή έως την παράδοσή του.
Η σηµασία που δίνουµε στο design φαίνεται και από το ότι είµαστε η µοναδική τεχνική εταιρεία που έχει επίσηµη συνέργια µε 28 αρχιτεκτονικά γραφεία της εγχώριας, και όχι µόνο, αγοράς.

Κατασκευασμένη πολυκατοικία 

Σε µια εποχή που η κλιµατική αλλαγή επηρεάζει τις αγοραστικές συνήθειες πολλών ανθρώπων, πώς διασφαλίζετε ότι τα προϊόντα σας είναι φιλικά προς το περιβάλλον;
Το οικολογικό αποτύπωµα των κατασκευών µας απασχολεί ιδιαίτερα. Η επιλογή τεχνικών και υλικών πιστοποιηµένων και οικολογικών είναι δεδοµένο στην εποχή µας. Απώτερος στόχος µας, όµως, είναι να δηµιουργούµε χώρους ποιοτικούς, που θα χρειάζονται ανακαίνιση κάθε 25-30 χρόνια αντί για κάθε 5-10, όπως συνηθίζεται. Αυτή η προσέγγιση θεωρούµε ότι είναι η ουσία της περιβαλλοντικής συνείδησης στον χώρο της κατασκευής.

Σύµφωνα µε την ΕΛΣΤΑΤ, ενθαρρυντικά είναι τα στοιχεία για την οικοδοµική δραστηριότητα. Τι αλλαγές έχετε παρατηρήσει «εκ των έσω» στην οικοδοµική δραστηριότητα στην Ελλάδα; Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης;
Τα µέτρα τόνωσης που έχουν εξαγγελθεί ήταν αυτό που έλειπε από την εξίσωση που θα οδηγήσει στην άνοδο της οικοδοµικής δραστηριότητας στη χώρα µας. Είµαστε βέβαιοι ότι τα επόµενα χρόνια η αγορά ακινήτων θα αποτελέσει µια συνεχώς αναπτυσσόµενη δραστηριότητα της ελληνικής οικονοµίας. ∆εν θα πρέπει, βέβαια, να ξεχνάµε τα παλαιότερα λάθη που έγιναν στον οικοδοµικό κλάδο και είναι σίγουρο ότι πρέπει να εφαρµοστούν διαδικασίες θεσµικής θωράκισης ώστε η νέα εποχή της οικοδοµής να πραγµατοποιηθεί σε στέρεες βάσεις. Στόχος µας είναι σε 30 χρόνια η επόµενη γενιά να θέλει να χτίσει κτίρια δίπλα σε αυτά που θα χτίσουµε σήµερα εµείς.​”

Δείτε εδώ το άρθρο όπως αναρτήθηκε στον Fortune Magazine