Οι Barozzi Veiga στην Αθήνα

Η ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ υποστήριξε την εκδήλωση που διοργάνωσε ο φορέας σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa, ως σταθερός δημιουργικός συνεργάτης, στο πλαίσιο των δράσεων της “Ακαδημίας Πολιτισμού ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ”.

Ο φορέας σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa, συνεχίζοντας τη σειρά διαλέξεων διακεκριμένων αρχιτεκτόνων, μετά τον Manuel Aires Mateus και τον Juan Herreros, παρουσίασε με ιδιαίτερη χαρά τον Fabrizio Barozzi, συνιδρυτή με τον Alberto Veiga του γραφείου Barozzi Veiga στη Βαρκελώνη, σε μία διάλεξη που πραγματοποιήθηκε στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη.

Οι δύο αρχιτέκτονες είναι κάτοχοι, μεταξύ άλλων, του κορυφαίου Ευρωπαϊκού Βραβείου Αρχιτεκτονικής Mies van der Rohe για το κτήριο της Φιλαρμονικής του Szczecin στην Πολωνία και υπήρξαν κριτές στα Βραβεία Ελληνικής Αρχιτεκτονικής 2022 που έχει θεσπίσει ο DOMa.

Ο Fabrizio Barozzi παρουσίασε, μέσα από τέσσερα έργα, δύο σημαντικά μουσεία τέχνης στην Ελβετία και δύο κτήρια – studios για καλλιτέχνες, στο Λονδίνο και στο Μαϊάμι, την ιδιαίτερη προσέγγιση των δύο αρχιτεκτόνων δημιουργών.

Οι Barozzi Veiga υπερβαίνουν τις εύκολες και τυποποιημένες τεχνοφιλικές τάσεις που διαπνέουν την επαγγελματική δραστηριότητα πολλών αρχιτεκτονικών γραφείων και στις οποίες αρκούνται πολλοί διαχειριστές πολιτιστικών φορέων και οι περισσότεροι επαγγελματίες του κλάδου των ακινήτων.

Αντιπροτείνουν μία μέθοδο που κατανοεί σε βάθος τη μακρά παράδοση της δυτικής πόλης, αναγνωρίζει τις ιδιομορφίες της ζωής σε αυτήν και την ανάγκη δημιουργίας τόπων που συνδυάζουν την οικειότητα με τη μνημειακότητα, για τις δημόσιες δράσεις των ατόμων, των ομάδων και των θεσμών.

Η αρχιτεκτονική τους επιδιώκει τη δημιουργία έργων λιτών, αφαιρετικών, που αναδεικνύουν διαχρονικά υλικά και σύγχρονες τεχνικές. Συνεχίζουν συνειδητά την ευρωπαϊκή παράδοση, χωρίς να ενδιαφέρονται για την επίδειξη και τον εντυπωσιασμό. Αυτή η αντίληψη, μαζί με ένα πλεόνασμα ταλέντου, εξασφαλίζει στα έργα τους υλική και αισθητική αντοχή και, κυρίως, διαρκή πολιτισμική αξία.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 350 άτομα, μοιράστηκε στους παρευρισκόμενους το ειδικό τεύχος του DOMa, αφιέρωμα σε ένα από τα έργα που παρουσίασε ο Fabrizio Barozzi.