Επανασχεδιασμός διαμερίσματος

Παγκράτι

Completion: October 24, 2022
Project Type: Ανακαίνιση, 80 τμ
Architects: Παναγιώτης Παπανικολάου

Το έργο αφορά τον επανασχεδιασμό διαμερίσματος Aθηναϊκής πολυκατοικίας της δεκαετίας του ‘60 στο Παγκράτι. Ένα μεγάλο πρόβλημα της προηγούμενης διαρρύθμισης ήταν η διαμερισματοποιημένη κάτοψη και οι στενοί χώροι κυκλοφορίας, οι οποίοι δεν επέτρεπαν το επιθυμητό φως εντός του διαμερίσματος.

Ο στόχος του προτεινόμενου επανασχεδιασμού, ήταν το διαμέρισμα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες κατοίκησης, επιτρέποντας παράλληλα την είσοδο άπλετου φωτός στο διαμέρισμα. Τον πυρήνα της σύνθεσης αποτελεί ένα ’ξύλινο κουτί’, το οποίο τοποθετείται ως μια νεα διακριτή οντότητα εντός του διαμερίσματος, η οποία εσωτερικά περικλείει τον χώρο κουζίνας, ενώ εξωτερικά συνδιαλέγεται με τον χώρο διημέρευσης. Παράλληλα, η ξύλινη επένδυση του όγκου αυτού επιτυγχάνει την οπτική ενοποίηση και συνέχεια μεταξύ των κύριων και των βοηθητικών χώρων.

Καθώς η ιδιαίτερη ρυμοτομία της περιοχής έχει καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη γεωμετρία του κτιρίου και του διαμερίσματος, στόχος ήταν οι υφιστάμενες αυτές γωνίες να αφομοιωθούν και από τον προτεινόμενο σχεδιασμό, προκειμένου να επιτευχθεί μια σύνδεση μεταξύ της κλίμακας της πόλης, του κτιρίου, του διαμερίσματος και των λεπτομερειών του.

Το υφιστάμενο ξύλινο δάπεδο που αποτελεί χαρακτηριστικό στοιχείο του διαμερίσματος, συντηρήθηκε και συμπληρώθηκε, ενώ τα νεα υλικά και χρώματα λειτουργούν συμπληρωματικά με αυτό, δημιουργώντας παράλληλα ένα φωτεινό και ήσυχο περιβάλλον για τους χρήστες. Τα πλακίδια του μπάνιου σε παστελ – πράσινο χρώμα, καθώς και ο μαρμάρινος πάγκος αποτελούν μια διακριτική αναφορά στα Αθηναϊκά διαμερίσματα της δεκαετίας του ’60, ενώ τα πλακίδια υφής τσιμέντου επιχειρούν μια νοητή σύνδεση με το αστικό περιβάλλον.