Κατασκευή στο αίθριο

Μουσείο Μπενάκη [ο]

Client: DOMa.Archi
Completion: July 14, 2020
Project Type: Κατασκευή στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, 1520τ.μ.
Architects: Νίκος Σούλης

Η ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ, ως επίσημος δημιουργικός συνεργάτης του ανεξάρτητου φορέα σύγχρονης αρχιτεκτονικής DOMa (ο οποίος αποτελεί τη συνέχεια των ΔΟΜΩΝ), επιμελήθηκε την κατασκευή στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη Πειραιώς, η οποία πλαισίωσε την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Αρχιτεκτονικής, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Ιουλίου του 2020. Σκοπός της κατασκευής ήταν να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί και σε δεύτερη εκδήλωση διαλέξεων αρχιτεκτονικής του DOMa η οποία θα συμβεί στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020.
Ο σχεδιασμός είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός περίκλειστου και ημιδιάφανου περιβάλλοντος εντός του αιθρίου, ώστε να σημανθεί ο χώρος των ομιλιών εσωτερικά, αφήνοντας ταυτόχρονα ελεύθερους χώρους εξωτερικά για τις υποστηρικτικές χρήσεις και την κίνηση των επισκεπτών.
Η προσέγγιση αποσκοπούσε στην οπτική ‘αποκλιμάκωση’ του ψηλού αιθρίου του μουσείου με τη δημιουργία ενός οικειότερου χώρου, που ταυτόχρονα με την ημιδιαπερατότητα των στοιχείων από τα οποία αποτελείται, να αναδεικνύει τον άρτια σχεδιασμένο χώρο που τον φιλοξενεί. Αυτό επιτεύχθη με τη χρήση 60 μεταλλικών πλεγμάτων ύψους 2.5 μέτρων σε κυκλική διάταξη διαμέτρου 22m, ανασηκωμένα κατά 40cm από το έδαφος ώστε να δίνεται η αίσθηση της αιώρησης και να διατηρείται η συνέχεια του δαπέδου, ενοποιώντας τον προσωρινό με τον υπάρχοντα χώρο. Η ημικυκλική σκήνη και η ομόκεντρή διάταξη των σειρών των καθισμάτων, προσεγγίστηκαν με αναφορά το αμφιθέατρο. Τα 20 υποστυλώματα της κατασκευής, σχεδιάστηκαν με τρόπο που να στηρίζουν τον περιμετρικό δακτύλιο και τα προσαρτημένα σε αυτά κυκλικά -επίσης αιωρούμενα- τραπέζια, αλλά παράλληλα να μπορούν εύκολα να ευθυγραμμίσουν την κατασκευή παρά τις έντονες ρύσεις του δαπέδου.
Η κατασκευαστική λογική στηρίχτηκε στη γρήγορη και εύκολη συναρμολόγηση και αποσυναρμολόγηση (15 ώρες & 6 αντίστοιχα) και στην οικονομία χώρου αποθήκευσής της μέχρι την επαναχρησιμοποίησή της (συνολικός όγκος στοιχείων 1m3).

Αρχιτεκτονική μελέτη, μελέτη εφαρμογής, επίβλεψη κατασκευής:
qoop – Νίκος Σούλης, Γιάννης Βάπελας
Κατασκευή: ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ
Μελέτη φωτισμού: Site Specific
Ο Νίκος Σούλης είναι αρχιτέκτων, επιμελητής του DOMa και συνιδρυτής του εργαστηρίου αρχιτεκτονικών μελετών και εφαρμογών design qoop.