Δημόσιο κτίριο

ΚΕΠ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ

Client: ΔΑΕΜ Δημος Αθηναίων
Completion: February 06, 2018
Project Type: Δημόσιο Κτίριο,
Architects: A2 Architects

Ένα νέο, διαφορετικό Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών ξεκίνησε τη λειτουργία στην Πλατεία Βικτωρίας αποδεικνύοντας την σημασία της αρχιτεκτονικής και στα δημόσια κτίρια.

Κεντρική ιδέα ήταν η δημιουργία ενός λειτουργικού και αισθητικά άρτιου χώρου που θα σέβεται τους εργαζόμενους και τον πολίτη, δημιουργώντας μια νέα σχέση μεταξύ τους.
Η διαμόρφωση του χώρου βασίστηκε στη δημιουργία λειτουργικών και ευχάριστων χώρων εργασίας με σωστές αναλογίες, μέσα σε ένα περιβάλλον με σαφείς και διαχωρισμένες λειτουργίες. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη γραμματειακή υποστήριξη που καθοδηγεί τον πολίτη προς την ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτησή του. Ταυτόχρονα αποτελεί και την όψη, το πρόσωπο της δημόσιας αρχής προς τον πολίτη. Η γραμματεία καθοδηγεί τους πολίτες προς τον κύριο χώρο αιτημάτων καθώς και τον δευτερεύοντα χώρο αιτημάτων (γνήσια υπογραφών κτλ.). Πίσω από αυτούς τους χώρους, χωρίς άμεση πρόσβαση από το κοινό, σχεδιάστηκε το γραφείο που διεκπεραιώνει τα αιτήματα, το γραφείο διεύθυνσης, μια αποθήκη αρχειακού υλικού και ένα νέο W.C κοινού Α.ΜΕ.A.Το μεγαλύτερο μέρος του εσωτερικού επιλέχθηκε να βαφεί σκούρο μπλε, χρώμα που βοηθάει στην ηρεμία και τη συγκέντρωση. Στο ίδιο χρώμα και η οροφή από όπου αναρτήθηκε μια νέα ψευδοροφή, σε αρκετά χαμηλότερο ύψος, αποτελούμενη από λευκές περσίδες αλουμινίου.
Ανάμεσά τους, τοποθετήθηκαν γραμμικά φωτιστικά. Κάθε χώρος εξυπηρέτησης κοινού οριοθετείται από μια μεταλλική ψευδοροφή από την οποία αναρτώνται οι επιμέρους πηγές φωτός. Βασικό διακοσμητικό στοιχείο που κυριαρχεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στις εξωτερικές όψεις είναι το επαναλαμβανόμενο μοτίβο με τα τρίγωνα. Το τρίγωνο αποτελεί αναφορά στο πρώτο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης των Αθηνών και με την απλότητά του μπορεί να αποτελέσει το νέο σημείο αναγνώρισης των ΚΕΠ απο τον πολίτη. Στον τοίχο, πίσω από τον πάγκο εξυπηρέτησης, τα τρίγωνα σχηματίζουν τον χάρτη της περιοχής ενώ ένθετα εισέρχεται μια φωτογραφία από το χαρακτηριστικό τοπόσημό της, τον σταθμό του μετρό «Βικτώρια» κατασκευασμένο τη δεακαετία του 1930 και ανακηρυγμένο διατηρητέο μνημείο.
Η μελέτη των A2 Architects επαναπροσδιόρισε τη σχέση του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες και τη σχέση του εργαζόμενου σε αυτές τις υπηρεσίες με τον χώρο εργασίας του.
Η υλοποίηση από την ομάδα της Επίκυκλος Τεχνική Κατασκευαστική έγινε με απόλυτο σεβασμό στην μελέτη . Η τήρηση των στενών χρονοδιαγραμμάτων και προυπολογισμών και η υψηλής ποιότητας κατασκευή αποτέλεσαν την απόδειξη ότι οι εξαιρετικές συνεργασίες μπορούν να αποδόσουν και στον δημόσιο χώρο.