Μια διαφορετική εμπειρία κατοίκησης στο πλήρως ανακαινισμένο διαμέρισμα του '70 στο Νέο Ψυχικό

Το έργο απέσπασε το Silver βραβείο στα Interiors Awards 2022 της BOUSSIAS, στην κατηγορία Ολοκληρωμένο έργο / Residential interior / Apartment.

Χρώματα, κρυφοί φωτισμοί, υφές και υλικά συνδυάζονται αρμονικά ώστε να δώσουν μια διαφορετική εμπειρία κατοίκησης στο διαμέρισμα του Ν. Ψυχικού. Η νέα διαρρύθμιση του χώρου και οι ειδικές κατασκευές δημιουργούν έναν σύγχρονο χρηστικό χώρο που προσφέρει ζεστασιά και θαλπωρή στους ιδιοκτήτες του.

Το έργο αφορά στον επανασχεδιασμό διαμερίσματος 120τ.μ., σε πολυκατοικία της δεκαετίας του ‘70, στο Νέο Ψυχικό.

Ο περιορισμένος χώρος της κάτοψης αξιοποιήθηκε με γνώμονα την καλύτερη χρήση της κατοικίας, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των ιδιοκτητών. Στο πλαίσιο αυτό, κρίθηκε απαραίτητη η ενοποίηση των χώρων της κουζίνας, του καθιστικού και του σαλονιού, προσφέροντας άνεση και λειτουργικότητα. Το διαμέρισμα απαρτίζεται από δύο υπνοδωμάτια, με το μάστερ υπνοδωμάτιο να προσφέρει πλήρη αυτονομία, διαθέτοντας μπάνιο, βεστιάριο, χώρο γραφείου και βεράντα που βλέπει στο πλήρως ανακαινισμένο υπαίθριο χώρο. Επιπλέον δημιουργήθηκε ένα νέο μικρό λουτρό, που εξυπηρετεί τις κοινόχρηστες ανάγκες της κατοικίας.

Με γνώμονα τη σύγχρονη αρχιτεκτονική, το διαμέρισμα έχει διαμορφωθεί εκ νέου με υλικά υψηλής ποιότητας, όπως Neolith, Corian και καπλαμάς. Όλα ακολουθούν κοινό ύφος ώστε να υπάρχει συνοχή και μια ομαλή μετάβαση από τον έναν χώρο στον άλλο.

 

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο διαμέρισμα έχουν οι, υψηλής αισθητικής, ειδικές κατασκευές, τόσο στους εσωτερικούς χώρους, όσο και στον πλήρως ανακαινισμένο υπαίθριο χώρο, προσφέροντας λειτουργικότητα και ιδιαίτερο χαρακτήρα στο διαμέρισμα.

Η πρώτη επαφή του χρήστη με το διαμέρισμα είναι η μεγάλη εντυπωσιακή ξυλουργική κατασκευή στον τοίχο εισόδου, από υλικό καπλαμά δρυ, με πηχάκια και κρυφό φωτισμό. Η νέα τοιχοποιία σε σχήμα καμπύλης δημιουργήθηκε με στόχο να διαχωρίσει τη ζώνη διημέρευσης από τους χώρους διανυκτέρευσης. Έτσι οι μεγάλοι και άνετοι χώροι αξιοποιούνται πλήρως στην καθημερινότητα, ενώ τα υπνοδωμάτια παραμένουν “προστατευμένα” προσφέροντας την αναγκαία απομόνωση.

Οι χώροι της κουζίνας και του καθιστικού επικοινωνούν οπτικά και λειτουργικά μεταξύ τους, ενώ ταυτόχρονα πετυχαίνουν μια άρρηκτη σύνδεση με τον υπαίθριο χώρο και τη φύση, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία χαλάρωσης και αυτοστοχασμού. 

Στην κουζίνα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πλακάκι σε μορφή κυψέλης, το οποίο εισχωρεί σταδιακά μέσα στο ξύλο της σαλονοτραπεζαρίας, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Η ιδιαίτερη μεταλλική κατασκευή πάνω από την νησίδα της κουζίνας, δίνει το στίγμα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής ματιάς, προσφέρει πρακτικότητα και αποθηκευτικό χώρο, ενώ παράλληλα δημιουργεί μια ομαλή σύνδεση με το καθιστικό και την τραπεζαρία.

Στο κέντρο του σαλονιού δεσπόζει μια ειδική κατασκευή, ένας χτιστός τοίχος διπλής χρήσεως. Η μία του πλευρά εξυπηρετεί τις ανάγκες του καθιστικού, προσφέροντας αποθηκευτικό χώρο και στήριξη για την τηλεόραση, ενώ από την αντίθετη πλευρά δημιουργεί μια σύγχρονη γωνιά βιβλιοθήκης-γραφείου για τις ώρες εργασίας και μελέτης.

Στον χώρο της κρεβατοκάμαρας ξεχωρίζει η ανάγλυφη ξυλουργική κατασκευή με ενσωματωμένους καθρέφτες πίσω από το κρεβάτι. Το πλέγμα μεταξύ καθρεπτών και ξύλου καπλαμά δρυ, καθώς λούζεται από το φως δημιουργεί ενδιαφέρουσες αποχρώσεις, όγκους και σχήματα, δίνοντας μοναδικό χαρακτήρα στον χώρο.

 

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην εκμετάλλευση κατά το μέγιστο του φυσικού φωτός, μέσα από τον σωστό προσανατολισμό του χώρου και τα μεγάλα ανοίγματα. Στον εξωτερικό χώρο δημιουργήθηκε μια επιβλητική κατασκευή με ιδιαίτερο design. Η πέργκολα μέσα από τη σκίαση και το σωστό μικροκλίμα που προσφέρει, πετυχαίνει τις ιδανικές συνθήκες ώστε οι κάτοικοι να απολαμβάνουν κατά το μέγιστο τις καθημερινές τους στιγμές.

Στην ανοιχτή αυτή ζώνη του εξωτερικού χώρου με την απεριόριστη θέα βορειοδυτικά δημιουργήθηκε ένας μικρός “κήπος”. Χτιστές ζαρντινιέρες καλύπτουν περιμετρικά τη βεράντα, ενώ η μελέτη στην επιλογή των φυτών έγινε από ειδικό αρχιτέκτονα τοπίου. 

 

Συντελεστές Έργου:
Αρχιτεκτονική Μελέτη: Αθηνά Σαλλάμ, αρχιτεκτονικό τμήμα ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ
Αρχιτέκτονας τοπίου: Ανδρέας Νάσσος
Κατασκευή: ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ
Επίβλεψη Κατασκευής: Παναγιώτης Ούτος, Τάσος Ζώκας, τμήμα μηχανικών – εργοδηγών ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ
Φωτογράφιση Έργου: Νίκος Παπαγεωργίου, imoments

 

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες του έργου στο link