Την Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου, είχαμε την τιμή να συμμετάσχουμε σε μια εκδήλωση με μεγάλο ενδιαφέρον για τον χώρο της αρχιτεκτονικής, αλλά και για όλους εμάς στην ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ.
FRAME: Η φιλοσοφία πίσω από τη δημιουργία
Ένα διαμέρισμα στον τέταρτο όροφο μιας πολυκατοικίας του ’60 στο κέντρο της Αθήνας σχεδιάστηκε από την Βάλια Παναγιώτου, επιχειρώντας να προσφέρει σε ένα νέο ζευγάρι καριέρας μια εφήμερη βάση και έναν κομψό τρόπο ζωής, με σεβασμό στα στοιχεία των παλαιών ημερών.
Μετά από μια πλήρη ανακαίνιση κατασκευής και αλλαγή της χρήσης του χώρου από γραφείο σε κατοικία, το Frame προσανατολίζεται ολοκληρωτικά στην πανοραμική θέα προς την παλιά Βουλή των Αθηνών. Δίνοντας έμφαση στην οπτική αίσθηση, μια ξύλινη περιμετρική κατασκευή πλαισιώνει την πρόσοψη και την θέα, ενώ φιλοξενεί το φως που εισβάλλει σε ολόκληρο το διαμέρισμα. Για τον σκοπό αυτό, οι εσωτερικοί χώροι απογυμνώθηκαν χρησιμοποιώντας ειδικά φινιρίσματα και αξιοποιώντας κάθε γωνία στο έπακρο με ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα. Με εμβαδόν μόλις 59,00τ.μ., το διαμέρισμα έχει ανοιχτή διαρρύθμιση για την κουζίνα, το σαλόνι και την τραπεζαρία, ενώ το μπάνιο καταλαμβάνει ανεξάρτητο χώρο, με το υπνοδωμάτιο και την γκαρνταρόμπα να αποτελούν αυτοτελές δωμάτιο που όμως τίποτα δεν εμποδίζει την άμεση οπτική φυγή προς το αστικό τοπίο.
Το Frame προσφέρει απομόνωση αλλά όχι ιδιωτικότητα, είναι εσωστρεφές αλλά την ίδια στιγμή έκθετο. Αποτελώντας το όριο με την πόλη, το διαμέρισμα αποτελεί μια στάση από την ένταση της καθημερινότητας και η παραμονή του ζευγαριού στην βάση αυτή δεν είναι μια απλή κατάληψη χώρου. Ζει σε ένα χώρο σχεδιασμένο να παρέχει ρευστότητα και έτσι επιδίδεται στον πειραματισμό, συνδυάζοντας όπως θέλει αυτά που έχει να κάνει. Κοινόχρηστοι και ιδιωτικοί χώροι διαχωρίζονται, ενώ ταυτόχρονα διατηρείται μια ροή ανοιχτής κυκλοφορίας.
Η ειδική ξύλινη κατασκευή στο κέντρο του σαλονιού από την μια μεριά εγκιβωτίζει τον ζεστό καθιστικό χώρο προσφέροντας πλούσιο αποθηκευτικό χώρο, και από την άλλη δημιουργεί μια ήσυχη γωνιά με μπρεζέρα και βιβλιοθήκη για την συλλογή βιβλίων και δίσκων του ζευγαριού. Κατά μήκος όλης της πρόσοψης το κάδρο που την αγκαλιάζει δημιουργεί ωφέλιμο χώρο για το οπτικοακουστικό εξοπλισμό του διαμερίσματος, ενώ επίσης ενσωματώνει βιβλιοθήκη στο κάτω μέρος και ταυτόχρονα αποτελεί ένα ευρύχωρο κάθισμα που καταλήγει στην τραπεζαρία. Η κουζίνα, έξυπνα διαρρυθμισμένη, ενσωματώνει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες και εντάσσεται με κομψότητα στο σύνολο της επίπλωσης. Το υπνοδωμάτιο πλέον σε υπερυψωμένο επίπεδο δίνει το πλεονέκτημα στο χρήστη να έχει ανεμπόδιστη αίσθηση της θέας, ενώ το διάφανο διαχωριστικό προσφέρει την ευελιξία της εγγύτητας με τον υπόλοιπο χώρο. Η γκαρνταρόμπα αξιοποιεί την ακόμα πιο υψηλή στάθμη στην οποία βρίσκεται, για την δημιουργία συρταριών για το κρεβάτι, ενώ οι χρήστες έχουν ανεξάρτητες προσβάσεις σε αυτήν.
Διατηρώντας το κλασικό στοιχείο του μωσαϊκό δαπέδου, η αίσθηση του ανοιχτού ξύλου σε συνδυασμό με το ζεστό πράσινο χρώμα του καναπέ έρχεται να δώσει μια θαλπωρή. Ανοιχτόχρωμες επιφάνειες και επιλεγμένα στοιχεία σε μαύρο χρώμα αποκαλύπτουν μια ακρίβεια και λεπτότητα στην επικοινωνία και την οπτική σύνδεση του μέσα και του έξω.