Ανακαίνιση ρετιρέ

Πατήσια

Completion: September 03, 2021
Project Type: ανακαίνιση, 120τ.μ.
Architects: Μπαχάς Αναστάσης

O ολικός επανασχεδιασμός του ρετιρέ 5ου ορόφου με επιπλέον δωμάτιο στον 6ο, που βρίσκεται σε πολυκατοικία της δεκαετίας του ‘80 στα Πατήσια, είχε ως στόχο να στεγάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την τριμελή οικογένεια των νέων ιδιοκτητών.

Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να βρεθεί νέα θέση στην εσωτερική σκάλα προκειμένου να γίνει καλύτερη κατανομή του χώρου και να δημιουργηθεί ένα επιπλέον υπνοδωμάτιο και ένα λουτρό. Το μόνο υλικό που διατηρήθηκε από την εικόνα του αρχικού διαμερίσματος είναι το ξύλινο δάπεδο, το οποίο συμπληρώθηκε  όπου αυτό ήταν απαραίτητο, και αποτέλεσε το βασικό φόντο πάνω στο οποίο τοποθετήθηκαν όλα τα νέα στοιχεία της κατοικίας. Το γκρι, το μαύρο και το λευκό είναι τα κυρίαρχα χρώματα της κατοικίας. Η κουζίνα μεταφέρθηκε σε νέα θέση προκειμένου να αξιοποιηθεί καλύτερα ο διπλός χώρος του σαλονιού που χωρίζονταν με διπλή συρόμενη πόρτα. Η μεταλλική σκάλα με τα ξύλινα πατήματα, άλλαξε σχήμα απελευθερώνοντας χώρο για το νέο λουτρό, ενώ έδωσε τη δυνατότητα δημιουργίας walk in closet, από κάτω της στο μάστερ υπνοδωμάτιο. Το υφιστάμενο λουτρό ανακαινίσθηκε ολικά και με διαφορετική διάταξη, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ατμοσφαιρικό φωτισμό του. Οι βεράντες και στους δύο ορόφους στρώθηκαν με νέα πλακάκια, ενώ τοποθετήθηκε ανοιγοκλειόμενη πέργκολα.

Ο 6ος όροφος αποτέλεσε τον χώρο εργασίας εντός της κατοικίας, με δικό του wc, δίνοντας την απαραίτητη απομόνωση και ιδιωτικότητα στους ιδιοκτήτες.

Ιδιαίτερο στοιχείο αποτελεί το πράσινο πλακάκι στο μικρό λουτρό του ισογείου, το οποίο αποτελεί και τη μοναδική έντονη χρωματικά επιλογή στον χώρο, δίνοντας του μια παραπάνω ζωντάνια, παρόλο που αποτελεί τον μοναδικό χώρο της κατοικίας που δεν έχει φυσικό φωτισμό.

Φωτογράφιση: Νίκος Παπαγεωργίου