Αναγόρευση του Massimiliano Fuksas σε Επίτιμο Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Ο διάσημος αρχιτέκτονας Massimiliano Fuksas παρευρέθηκε στην Αθήνα μαζί με τη σύζυγό του Doriana Mandrelli Fuksas, προκειμένου να αναγορευθεί από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής σε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού. Η τελετή αναγόρευσης έλαβε χώρα την Τετάρτη 11 Μαΐου 2022, στο μεγάλο Αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη επί της Πειραιώς 138.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Καθηγητή Παναγιώτη Ε. Καλδή και τoν Κοσμήτορα της σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού Καθηγητή Χαράλαμπο Α. Πρέσσα, οι οποίοι απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό. Στη συνέχεια, η Α.Ε. κ. Patrizia Falcinelli, Πρέσβης της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, απηύθυνε σύντομο μήνυμα. Η διοργάνωση τέλεσε υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας.

Ο κ. Παναγιώτης Πάγκαλος, Αρχιτέκτων, διδάκτωρ αρχιτεκτονικής & Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής παρουσίασε συνοπτικά τα βασικά στοιχεία της σκέψης και του έργου του τιμώμενου και αμέσως μετά η Πρόεδρος του Τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού Καθηγήτρια Ευφροσύνη Μουζακίτου ανέγνωσε το κείμενο της αναγόρευσης.

Η διαδικασία αναγόρευσης ολοκληρώθηκε με την περιένδυση του τιμώμενου και την επίδοση του διδακτορικού διπλώματος.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του μουσείου, ο Massimiliano Fuksas πραγματοποίησε διάλεξη με τίτλο “Innovation and Architecture”, συγκίνησε το κοινό με την περιγραφή της διαδρομής του και το σπουδαίο έργο του και χειροκροτήθηκε με ενθουσιασμό από φοιτητές, αρχιτέκτονες και σημαντικούς ανθρώπους του ακαδημαϊκού χώρου και της πολιτικής σκηνής.

Η βραδιά έκλεισε στο εστιατόριο και το αίθριο του Μουσείου Μπενάκη με κρασί και κέρασμα στους καλεσμένους.

 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, Υφυπουργός Πολιτισμού & Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού και ο κ. Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς, Αναπληρωτής Δημάρχου Αθηναίων, Πρόεδρος του Δημοστικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων και Πρόεδρος του «Συλλόγου των Αθηναίων».

Η ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ, υποστήριξε ως δημιουργικός συνεργάτης αυτή τη σημαντική ιστορική στιγμή της αρχιτεκτονικής, στο πλαίσιο των δράσεων της Ακαδημίας Πολιτισμού της ΕΠΙΚΥΚΛΟΣ.

Λίγα λόγια για τον Massimiliano Fuksas

Ο Massimiliano Fuksas είναι από τη δεκαετία του ’80 ένας από τους κύριους πρωταγωνιστές της σύγχρονης αρχιτεκτονικής σκηνής και σήμερα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του παγκόσμιου πολιτισμού. Έχει τιμηθεί με πλήθος βραβεύσεων και διεθνών αναγνωρίσεων. Έχει διατελέσει και είναι Μέλος σημαντικών Οργανισμών, Ακαδημιών και Επιτροπών. Έχει λάβει μετάλλια και παράσημα για την προσφορά του στον πολιτισμό. Έχει διδάξει ως Επισκέπτης Καθηγητής σε πολλά έγκριτα Πανεπιστήμια όπως το Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη, η École Special School of Architecture στο Παρίσι, η Akademie der Bildenden Künste στη Βιέννη, η Staatliche Akademie der Bildenden Künste στη Στουτγάρδη. Το γραφείο του «Studio Fuksas» αποτελεί ένα από τα πλέον διακεκριμένα, διεθνούς εμβέλειας αρχιτεκτονικά γραφεία. Εδώ και 50 χρόνια έχει διαμορφώσει τη δική του πρωτοποριακή προσέγγιση μέσω μιας μεγάλης γκάμας έργων, από αστικές παρεμβάσεις μέχρι αεροδρόμια, από μουσεία μέχρι πολιτιστικά κέντρα και συναυλιακούς χώρους, από συνεδριακούς χώρους μέχρι γραφεία, από εσωτερικούς χώρους μέχρι αντικείμενα ντιζάιν. Με κεντρικά γραφεία σε Ρώμη, Παρίσι, Σεντσέν και Ντουμπάι, το «Studio Fuksas» έχει ολοκληρώσει πάνω από 600 έργα σε Ευρώπη, Αφρική, Αμερική, Ασία και Αυστραλία και έχει αποσπάσει πολλά διεθνή αρχιτεκτονικά βραβεία. Το έργο του Massimiliano Fuksas περιλαμβάνεται στα εγκυρότερα συγγράμματα περί αρχιτεκτονικής διεθνώς και διδάσκεται σε όλες τις Σχολές Αρχιτεκτονικής παγκοσμίως. 

Φωτογραφίες: Richie Dotsey